Откриха нов вид фалшиви двулевки

OFFNews Последна промяна на 29 май 2015 в 13:59 8630 3

В Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 г.

При този тип неистински банкноти e имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от населението и касиерите от търговската мрежа – холограмната лента. Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.
При пипане с пръстите на ръцете лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв.

БНБ напомня, че в случай на съмнение относно истинността на банкнота, трябва да се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата. Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 14:34

И как го сметна, че струва поне 5 лева?

29.05 2015 в 14:29

КОЙ ГЛУПАК ФАЛШИФИЦИРА БАНКНОТА, КОЯТО НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ ???

29.05 2015 в 14:27

Това е идиотска работа. Изработването на фалшива банкнота от 2лв струва сигурно поне 5лв. Според мен реалната цел на тази фалщификация е да се провери доколко добре са се справили с въпросните защитни елементи, подготвяйки се за пускане на банкноти от по-висок номинал, както и да се види дали ще бъде лесно разкрита имитацията.