Отчетоха рекордно ниски нива на контрабандата с цигари

OFFNews 08 август 2018 в 13:45 2486 1

Контрабандата на цигари е намаляла до 5,8% пазарен дял. Това показва регулярното изследване за сенчестата търговия на папироси за първото тримесечие на тази година, което се финансира от производителите.

При предишното проучване на цигарения бранш, за последните три месеца на 2017 г., делът на нелегалната търговия бе с 0,8 пункта по-висок.

„Много пъти съм си признавал, че няколко години наред не успяхме да намерим формула да накараме „Митниците“, МВР и данъчните да си споделят информация и това става с ново звено в ГДБОП – там може да се открие всякаква информация“, каза премиерът Бойко Борисов, който присъстваше на представянето на данните.

Той изтъкна ефекта от работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите на Борисов благодарение на съвестната дейност на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също давало резултат и допринасяло за бързото реагиране по места.

Министър-председателят подчерта, че борбата срещу контрабандата допринася за повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот.

„Приходите в бюджета позволиха да направим толкова не само в социалната сфера, но и за заплатите на МВР, на армията, на учителите, на служителите за охраната на затворите, за добавките за пенсионерите за Коледа и Великден, за БАН", напомни още премиерът Борисов.

Въпреки намаляването на контрабандата все още данните от проучването отчитат градове, в които има нарастване на нелегалния сегмент. Двойно и дори тройно са се увеличили продажбите на черно в градове като Монтана, Русе, Асеновград, Перник, Велико Търново и Благоевград. В Плевен също нелегалните цигари са с впечатляващ пазарен дял - 9,5 на сто, показват данните.

Според проучването на пазара все по-често излизат брандове без аналог на легалния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови