От днес природният газ поскъпва с 2,6%

OFFNews 01 април 2018 в 09:26 7925 0

От днес природният газ поскъпва с 2,6%.

На 30 март Комисията за енергийно и водно регулиране прие решението, с което цената за второто тримесечие на 2018 г. се увеличи по искане на "Булгаргаз". От дружеството първоначално поискаха природният газ да поскъпне с близо 5%.

"При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за второто тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 361,82 лв. на 1000 куб. м. или 34,04 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,6 % по-висока от досегашната цена за І - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел", обясниха тогава от държавния регулатор.

Увеличението на цената на природния газ с 2,6 % няма да доведе до промяна на цената на топлинната енергия през второто тримесечие, както и на цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар, уверяват от КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!