Още компании напускат Русия, Световната банка спира всички програми и в Беларус

OFFNews 03 март 2022 в 15:17 4203 1

Списъкът с международни компании и организации, които ограничават или прекратяват дейността си в Русия продължава да расте.

H&M и Spotify се изтеглят от страната, започнала война срещу Украйна на 24 февруари, съобщава Би Би Си. ИКЕА днес оповести същото решение, цитирано от УНИАН.

Руснаците щурмуваха ИКЕА като разбраха, че си тръгва

Шведската H&M - най-голямата в Европа търговска мрежа за продажби на дрехи на дребно - обяви днес, че прекратява всичките си продажби в Русия. Веригата е изключително популярна в страната със своите повече от 155 магазина, което поставя Русия в Топ 10 на държавите по света по брой търговски обекти.

Германската Mercedes-Benz Group AG спира износа за Русия и замразява производството си там. Стъпката бе предприета, след като по-рано Renault затвориха завода си край столицата Москва. Daimler Truck Holding AG, който беше отделен от Mercedes-Benz миналата година, също прекратява цялата си дейност в страната.

Вчера Apple обяви спиране на всички свои продукти в Русия. Същото направи петролният гигант ExxonMobile. Той излиза и от съвместните дружества с Роснефт, включително и от един от най-големите петролни и газови проекти в Русия „Сахалин 1“. Компанията прекратява инвестициите си в нови проекти в Русия.

Списъкът включва още австрийския петролен концерн OMV, който окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир; американския авиогигант „Боинг“, спортния Nike, "Дженерал Мотърс", "Фолксваген". Adidas прекрати работа с руския национален отбор. От пазара излизат, замразяват или ограничават дейността си Audi, British Petrolium, BMW, Chevrolet, Cadillac, Coca Cola, Danone, Disney, DHL, Ford, Harley Davidson, Jaguar, Toyota, Lenovo, Nestle, Porsche, Scania, FedEx, DPD, ASA и др.

Междувременно Световната банка обяви, че спира всичките си програми в Русия и Беларус веднага. Банката вече намали значително операциите си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., като оттогава не е одобрявала никакви нови заеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

03.03 2022 в 17:34

Браво!
След време ако списъка с компании и др. прекратили дейност в Русия, бизнес с Русия и т.н. се разпечата на хартия - сигурно ще е в обем като папките по делото за КТБ.