Опасни белгийски бисквити на българския пазар (обновена)

Александра Маркарян 11 юли 2017 в 11:40 11882 0

Опасното за здравето вещество акриламид е открито в белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, алармира Европейска система за бързо оповестяване за опасни храни.

Съобщението е още от 6 юли, но до днес Българската агенция по безопасност на храните не беше информирала за него. Това се случи около 5 часа, след като изпратихме въпроси до пресцентъра. Бисквитите са "Белкорн", става ясно от отговора.

OFFNews попита още БАБХ от колко време се разпространяват у нас, в кои магазини или вериги магазини; какво са предприели на база предупреждението и изтеглена ли е партидата от пазара. Зададохме им и въпроса защо от 6 юли до момента те не са информирали хората.

Отговорите, които не съдържат разяснение по последния въпрос, вижте тук.

Чрез европейската система не се оповестяват търговските наименования на опасните продукти, това може да се случи само на местно ниво.

От известието става ясно, че страната на произход е Белгия, че става въпрос за бисквити с вкус на ябълка и че съдържанието на акриламид в тях е високо. Опасността е определена като "сериозна".

Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ. 

Акриламидът е класифициран в САЩ като изключително опасен, защото се счита за потенциално канцерогенен. Установено е, че може да порази нервната система на човека и да причини раздразнения на кожата, които да доведат до рак на кожата. Получава се при пържене на въглехидрати, например картофи.

Системата отчита и предприетите действия от съответните засегнати страни. В случая с бисквитите такива има в Унгария, но до тази сутрин за България не беше посочено подобно нещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови