Около 70% е спадът на чуждестранните туристи тази година

Мариана Николова иска всички работещи в туризма да бъдат ваксинирани до лятото

Георги Ангелов 09 февруари 2021 в 18:11 2374 0

Снимка Правителствена информационна служба

Около 70 % е спадът на чуждестранните туристи, в сравнение с числата преди пандемията. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по бТВ.

Тя отбеляза, че увеличение в заетостта бележи така наречения последен момент резервация, която се прави обикновено в уикенд пакетите. “Тогава имаме по-висока заетост. Чуждестранните туристи, които са наши съседи, които идват до наши туристи, тъй като знаете, че само ние работим зимен туризъм. Много румънци имахме в Банско. Това беше в следствие на ваканцията, която те имаха. Разбира се, имаше и доста канселации с въвеждането на задължителния PCR тест“, обясни тя.

„Поради ограниченията за пътуване все по-труден е достъпът по въздушен транспорт. Разчита се на автомобилния транспорт, който е по-достъпен на туристите и затова ние залагаме на вътрешния туризъм и на нашите съседи. Имахме германци, имахме израелци. Има интерес. Но ограниченията за пътуване и въвеждането на PCR са пречка да направим и един минимален обем от туристи, които да дойдат, защото спадът от чуждестранните туристи е много значителен при нас“, каза министърът.

Според нея проверките на здравните власти и на Министерството на туризма показали, че спа центровете и местата за хранене в хотелите са стерилни.

„Препоръчвам на нашия бранш преди летния сезон всички, които работят в нашия сектор да бъде ваксиниран, за да може да внесем едно спокойствие на туристите и особено на чужденците, които идват при нас“, добави министърът. Тя каза още, че амбицията е това да се случи преди началото на летния сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!