Офшорка краде завод от ОББ и Булбанк

OFFNews 23 февруари 2015 в 12:54 13869 15

Завод

Снимка http://www.technogips.bg/

Завод "Техногипс"

Обединена българска банка и УниКредит Булбанк предупредиха за опит за кражба на завод, чието изграждане са финансирали, чрез офшорна компания.

Става въпрос за завода за гипсови изделия "Техногипс", собственост на "Балканстрой", който е бил построен с кредит, обезпечен със залог на цялото търговско предприятие на "Техногипс" и на отделни негови активи.

След като длъжникът спира да превежда вноските си по заема двете банки предприемат действия по принудително събиране на кредита. Паралелно с тях офшорката "Инвенто Бизнес Корп.", регистрирана на о-в Тортола (Британски вирджински острови), с капитал $100 и представлявана от човек, участвал в управлението на фирми от групата на „Балканстрой" АД, предприема координирани с длъжника действия, които препятстват законосъобразното удовлетворяване на банките от заложеното имущество.

"Установяваме прилагане на добре позната схема да се използва анонимността на офшорни компании при опит за ограничаване и практическо обезмисляне на законовите права на кредиторите. На 09.02.2015 г., в 11.22 ч. в Централния регистър на особените залози в полза на офшорната компания ИНВЕНТО БИЗНЕС КОРП е вписан залог върху всички движими вещи, машини и съоръжения на „ТЕХНОГИПС" ЕАД за сума от 60 милиона лева. Четири часа по-късно, в 15.37 ч. същия ден, офшорната компания пристъпва към продажба на заложеното имущество, което длъжникът й предава незабавно и доброволно. За разлика от услужливото поведение на длъжника към офшорната компания, на двете банки е отказан достъп до заложените активи", се казва в съобщение на банките.

"Случаят показва явен стремеж за отнемане възможността на кредиторите да се ползват от предоставената им от закона защита, като съществува риск да се проведе процедура по продажба на заложените активи без реално разгласяване, ред и правила за участие, с което имуществото да се продаде на предварително определен единствен облагодетелстван купувач. Според пазарна оценка от декември 2014 г., заложените движими вещи имат стойност от над 30 милиона лева. „ОББ" АД и „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД считат, че евентуалната им продажба на стойност, занижена спрямо тези нива, ще бъде явен опит за нарушение на закона и увреждане на интересите на кредиторите на дружеството. Банките няма да допуснат подобни нарушения на закона и с всички допустими от него средства ще защитават правовия ред и законните си интереси", допълват те и обясняват, че дават публичност по случая, за да обърнат внимание на другите кредитори на фирмата от групата на "Балканстрой" да следят внимателно поведението и действията на своите длъжници, с оглед своевременно предотвратяване и недопускане на подобни противозаконни действия.

"Техногипс" се управлява от Йордан Иванов Каназирев, Костадин Георгиев Калоянов и Николай Георгиев Калоянов. Едноличният собственик на дружеството е "Балканстрой инженеринг груп", управлявано от същите трима души. 79.885% от акциите в "Балканстрой инженеринг груп" са собственост на ""Балканстрой груп холдинг", а по 6.705% имат тримата управители. Тримата притежават по 33.33% от холдинга.

Завод "Техногипс" е построен през 2007 г. и пуснат в експлоатация през 2009-а.

Намира се в с. Ковачево, община Раднево, област Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!