Общинските съветници от ДБ искат одит на тикет системата в столицата

Йоана Георгиева 20 юли 2022 в 16:15 2099 1

Общински съветници от ДБ

Снимка Йоана Георгиева

Общински съветници от ДБ

Фирмата "Компютър нет сървисис", която се стопанисва основно от гръцкият гражданин Орфанидис Христос Димитриос, ще държи системата за билети за градски транспорт в столицата за милиони левове. Това стана ясно от пресконференция пред журналисти на общинските съветници - Иво Божков и Симеон Ставрев, които са извършили проверка за фирмата и нейният собственик.

В градския транспорт в София за година се завъртат около 200 млн. лева, които са приходите от продажба на билети и карти. 1/3 от тях преминават през метрото, а другите 2/3 преминават през наземния транспорт. В момента има две тикет системи - едната е на Метрополитен, другата е на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Въпросната поръчка за 100 млн. лв е на ЦГМ. - пояснява Ставрев.

Той казва още, че общинските съветници от ВМРО, ГЕРБ и “Спаси София” предлагат да отпадне системата за отчитане на пътници в метрото и да бъде интегрирана само тази на ЦГМ. Не е ясно кой е собственикът на тази тикет система, одит не й е правен и не е ясно дали няма изтичане на финансови средства някъде другаде. Затова от ДБ са направили разследване по официални данни на търговския регистър.

"Консорциумът, който е изградил тази система, държи фирма "Компютър нет сървисис". Тя има двама акционери, единият е гръцкият гражданин Орфанилис Христос Димитриос - той притежава мажоритарния дял от бизнес за 100 млн. лева за столичния градски транспорт. Имаме подозрения, че тези средства могат да се увеличат чрез анекс между ЦГМ и това дружество." - допълни Симеон Ставрев.

“Този човек, който никога не сме виждали и който живее в град с 40 хил. души население в Гърция организира и управлява сложен ИТ бизнес и с много транзакции ежедневно в България." - каза още общинският съветник.

За него е подозрителен начинът, по който гръцкият гражданин получава обществената поръчка - тя се възлага на фирмата през юли 2018 г. като в този месец и месеца преди това във фирмата има един осигурен служител служител.

Оказва се, че тази фирма не покрива и минималните изисквания за финансовото обезпечение възложено по обществената поръчка. Затова е намерена турска компания, която доставя софтуер и покрива необходимите обезпечения.

Предложението на общинските съветници от ГЕРБ, ВМРО и “Спаси София” е да бъдат пренасочени още средства към тази фирма. Те п редлагат да бъде отстранена системата за таксуване на пътници на метрото и всички тези 200 млн. лева на година, които се превъртат през градския транспорт, да преминават само през новата тикет система.

Преди 4 години, когато се възлага обществената поръчка има комисия за оценка на фирмата победител. В комисията участват общински съветници, които сега предлагат прехвърлянето на десетки милиони. Сред тях са Карлос Контрера от ВМРО и Прошко Прошков от ГЕРБ, коментира още Ставрев.

“Две неща ни насочиха към това да поискаме външен одит на системата в ЦГМ. От доста време в публичното пространство има слухове, че част от продажбите на билети в “Метрополитен” не се отчитат. Това е възможно, благодарение на двойно счетоводство, което с всеки софтуер за търговец в България става възможна практика. Опасенията ни, че това двойно счетоводство пренасочва потока от финанси не към официалният отчет, а към вторият отчет, ни накара да поискаме независим одит на тикет системата от председателя на СОС и на ресорния зам.-кмет, който отговаря за дигитализацията. До момента не сме получили отговор на тези наши искания, които да разсеят всякакво съмнение, че в новата тикет система има възможност да бъдат отклонени средства от столичния бюджет." - разясни Иво Божков. 

Според Божков става дума за огромни пари, защото ако 1000 билета на ден се отклоняват, това са половин милион лева на година, а при обема на пътуванията в София тези билети могат да се отклонят без проблем.

"Важно е преди заседанието на СОС в четвъртък, когато ще се гласува новата тикет система, да получим тези отговори от СОС, защото не можем да спасяваме София от корупцията, ако не защитим на 100 процента обществения интерес."

Малко по-късно днес столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че възлага външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на София. Тя поясни, че одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи. Според Фандъкова, споделеното от общински съветници от ДБ опасение от съществуването на „бутон на клавиатурата", с който могат да се пренасочват приходи от билети е спекулация, за което не е било дадено нито едно доказателство или факт, който да поражда такива съмнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!