Обрат: Цената на природния газ през ноември намалява с 33%

Според шефа на КЕВР Иван Иванов се очаква парното да поевтинее значително

OFFNews 01 ноември 2021 в 17:48 3914 1

Цената на природния газ през ноември ще бъде намалена с 33%, вместо да бъде увеличена с 30%, съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той даде съвместен брифинг с министъра на енергетиката Андрей Живков, председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов и изпълнителния директор на "Булгаргартрансгаз" Николай Павлов.

"Така от 1 ноември цената на природния газ става 93,19 стотинки при цена за октомври 94,54 стотинки на мегаватчас", съобщи Донев.

Причината e в променените цени на европейските газови хъбове, както и на допълнителни споразуменията между "Булгартрансгаз" и "Газпром". 

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че с тези цени, постигнати чрез споразуменията, се спестяват около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Николай Павлов отказа да даде подробности за споразуменията заради клауза за конфиденциалност.

Според него в страната газът ще е с цена, два пъти по-ниска от тази, на която се продава на европейските газови хъбове.

Очаква се значително поевтиняване и на парното, обеща Иван Иванов. Той обаче допълни, че очакваното поскъпване на тока и газа за битовите потребители от 1 януари ще се отрази на домакинствата. Според него трябва да се работи в тази насока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови