Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Обявяват два конкурса за търсене на нефт и газ във вътрешността на страната

OFFNews 13 ноември 2015 в 17:28 3908 5

Предстои обявяването на два конкурса за проучването и търсене на газ и нефт във вътрешността на страната. 

Това обяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. 

По-рано стана ясно, че „Шел“е избрана за проучване и търсене на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море.

„Шел“ ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, обясниха от Министерството на енергетиката.

По думите му развитието на собствения добив на природен газ е с ключово значение за гарантирането на устойчив енергиен сектор.

Рехабилитацията и модернизацията на газовата инфраструктура са изключително важен процес, който гарантира както енергийната сигурност, така и привличането на нови инвестиции в икономиката, категоричен е Станков.

Според него изграждането и обновяването на газопреносната мрежа както вътре в страната, така и със съседните държави, е едно от водещите условия за устойчиво развитие на сектора и на конкурентни доставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!