НСИ предупреди, че БВП намалява

Александра Маркарян 14 август 2013 в 11:39 5001 6

Експресните данни на НСИ за БВП
Експресните данни на НСИ за БВП

Брутният вътрешен продукт намалява, сочат публикувани днес експресни данни на Националния статистически институт.

През второто тримесечие на 2013 г. БВП намалява с 0,1% спрямо първото тримесечие на 2013 г. и в номинално изражение достига 19.321 млрд. лева. Данните днес потвърди и европейската статистическа служба Евростат.

Най-голям дял формира секторът на услугите (61.2%), следван от индустриалния (32.9%) и аграрния сектор (5.9%), се посочва в съобщението на НСИ. По техни данни БВП се увеличава с 0,2% спрямо същото тримесечие миналата година.

Ръстът през първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2012 г. беше нулев.

Ако и през третото тримесечие икономиката не отбележи ръст, това ще означава рецесия.

Данните на НСИ се основават на налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и на модели за поведението на компонентите в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация, поясняват от Статистиката.

Разработените експресни оценки за второто тримесечие на 2013 г. са подготвени в срок от 44 дни след отчетния период. Те включват стойностен обем в текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Официалните данни на НСИ ще бъдат публикувани на 4 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!