НСИ отчете ръст на промишленото производство през юни

OFFNews 08 август 2016 в 11:57 2690 0

НСИ отчете ръст на промишленото производство през юни

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита отскок на промишленото производство, влошаване в строителния сектор и подобрение при търговията на дребно през шестия месец на настоящата година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нарасна през юни с 3,9% в сравнение с май, когато се понижи с 2 на сто. Това представлява първо повишение на производството от пет месеца насам, след като за последно то отчете подобрение в самото начало на годината, съобщава БНР.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 3,9% (спрямо юни 2015-а) след спад с 3,3% през май, когато излезе за пръв път на негативна територия от тринадесет месеца насам.

През юни увеличение с 5,4% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост, с 0,3% в добивната промишленост и с 0,5% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. На годишна база беше отчетен спад с 4,1% в добивната промишленост, но ръст с 5,4% в преработващата промишленост и повишение с 1,5% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" е с 1,6% под равнището от май, когато стагнира спрямо април. На годишна база строителната продукция регистрира понижение с цели 13,0% след спад с 8,1% през май, влошавайки се за шести пореден месец от началото на годината.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през шестия месец на настоящата година. През юни оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства по съпоставими цени с 0,9% спрямо май, когато се повиши с 0,2%, докато на годишна база оборотът в търговията се увеличи с цели 5,4% след повишение с 3,9% през предходния месец.

Днешната серия смесени данни предполагат известно забавяне на икономическия растеж през второто тримесечие след доста доброто представяне през първите три месеца, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,7% и с 2,9% спрямо година по-рано. Предварителната оценка на НСИ за растежа на българската икономика през периода април - юни ще стане ясна този петък (12-и август).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови