Ново 20: Еврокомисията съди България заради жп транспорта

OFFNews 08 ноември 2018 в 15:50 5148 0

Проблемите с жп транспорта продължават да се изсипват над главата на новия министър Росен Желязков като от истински рог на изобилието.

Днес Европейската комисия обяви, че предявява иск срещу България в Съда на ЕС, тъй като София не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС за безопасността на железопътния транспорт.

Според ЕК българското законодателство не гарантира, че разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти се извършва от независим разследващ орган.

Проблемът е известен от много години, но досега властта не предприе адекватни действия за решаването му. Затова идва и поредният шамар от Брюксел.

От ЕК многократно предупреждаваха българските власти, че звеното за разследване на железопътните инциденти не трябва да е администрация на подчинение на транспортното министерство, тъй като ведомството е и принципал на държавните компании БДЖ и НКЖИ. Това поставя под съмнение експертизите. Служителите няма как да посочат за отговорни за катастрофи тези дружества без да разсърдят министъра, както и да се казва той.

През последните години поне при два тежки жп инцидента със жертви се появиха съмнения дали не се прикрива истинският виновник. За катастрофата на гара Калояноц, при която загина машинист, бе обвинен и осъден помощник-машинистът Христо Тиляшев, въпреки че имаше външни експертизи, които посочваха и проблеми с жп инфраструктурата на НКЖИ. 

Не докрай изяснени са и обстоятелствата при трагедията на гара Хитрино, при която загинаха 8 души. Според експерти там освен вина на машинистите на частния превозвач Булмаркет има и проблем с незаключена жп стрелка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови