Нова жп линия ще свързва гарата и летището в Бургас

OFFNews 25 юни 2021 в 14:23 1358 0

До края на месец юли стартира обществена поръчка за изготвяне на проект за жп връзка между гарата и летището в Бургас. Той ще включва всички подготвителни дейности преди започване на реалното строителство. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на своето посещение на жп гара Бургас.

Изпълнението на проекта е заложено в Програма „Транспортна свързаност“, която е в процес на одобрение от Европейската комисия.

Министър Тодоров, заедно с генералния директор на НКЖИ Красимир Папукчийски, дадоха „зелена светлина“ на проекта за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по направлението от Пловдив до Бургас.

„Системата за управление на железопътния трафик цели постигане на оперативна съвместимост на жп мрежите в Европейския съюз. С внедряването ѝ се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния транспортен пазар в Европа“, заяви министър Тодоров.

По време на старта на строителните работи, министърът обясни, че крайният срок на проекта е октомври 2023 г., а финансирането на стойност 185 млн. лева е по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.
В рамките на своето посещение в града министър Тодоров присъства на проверка на ИА „Автомобилна администрация“ за нерегламентиран превоз на пътници на летище Бургас.

Засилените проверки са част от мерките, разпоредени от министъра, за нова организация на контролната дейност в ИААА. Тя е базирана на ежедневни ротации на служителите, както и засилен контрол над нерегламентирания превоз на пътници в районите на летища и Гранични контролно-пропускателни пунктове на територията на цялата страна. На министъра беше докладвано, че при проверени 11 таксита, при 2 са открити нарушения. Проверките продължават през целия ден съвместно с ГД Гранична полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата