Нов цирк в транспорта: РВД става търговско дружество, а НКЖИ и ДППИ - агенции

Светослав Метанов 30 април 2022 в 13:27 15595 3

Странните трансформации в сектор "Транспорт" продължават. След като министър Николай Събев реши да обединява БДЖ Холдинг с БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози, сега си е наумил още по-изумителни "реформи".

Според документи, с които OFFNews разполага, сега Събев иска Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) да стане търговско дружество, а Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) да бъдат преобразувани в изпълнителни агенции.

По този начин релсовото дружество и стопанина на пристанищата ще станат второстепенни бюджетни разпоредители.

Според специалисти от транспортния сектор в новата идея на министър Събев е  много трудно да се намери каквато и да е здрава логика. Бивш транспортен министър коментира пред OFFNews, че в Европа няма държава, в която националната железопътна инфраструктура да е собственост на агенция. Подобна трансформация обаче неминуемо ще доведе до аутсорсинг на частни фирми на редица дейности, които в момента се вършат от самата НКЖИ. Същото важи и за ДППИ.

Много странна е и трансформацията на РВД. Според изискванията на Международна организация за гражданска авиация (ICAO) националните авиодиспечерски служби трябва да събират такси, които да са достатъчни, но не и да надвищават разходите за осъществяване на дейността. Ако РВД стане търговско дружество обаче приходите ще отиват в хазната, а излезе ли на печалба - ще трябва да бъдат намалени таксите за прелитане.

Възможно е и целта на планираните промени в РВД, НКЖИ и ДППИ да е постигането на пълна кадрова чистка във въпросните структури чрез избягване на разпоредбите на закона за публичните предприятия, смятат други източници на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

7

Taka

09.05 2022 в 12:02

ДП РВД още действа като старо кумунистическо предприятие.Около 95% от персонала е там на хранилка,изключая Ръководител полетите,който изработват заплатите на останалата част от персонала.

-60

6

офф бее

01.05 2022 в 00:20

В РВД има 200-250 човека, които си скъсват задниците от работа - това са ръководителите на полети и техническия/инженерния състав. И 1500-2000 дето даже не знаят какво точно работят - т.н. администрация/роднини/верни другари!

От ПП нали обещаваха съкращения на излишни структури.
На опашката за олио една леля разправяше, че назначенията продължават, структурите се рздуват... И в РВД...

11529

1

borislavus1

30.04 2022 в 14:53

Да ме извинява автора, но РВД отдавна има нужда от промяна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!