Нинова и работодатели ще се борят за повече помощи в Плана за възстановяване

Елена Николова 11 февруари 2022 в 19:32 1564 0

Снимка Стопкадър БНТ

Министърът на икономиката Корнелия Нинова заедно с работодателите и синдикалистите ще настояват за увеличаване на преките помощи за предприятията по Плана за възстановяване и устойчивост, стана ясно след тяхна среща. 

По думите на министъра сега има достатъчно финансови инструменти, които не са използвани от икономиката, затова и въвеждането на нови няма да има полза.

„В момента има кредитен ресурс за дялови инвестиции, но нито лев за пряка подкрепа на иновации и инвестиции. В резултат на кризите тяхната ликвидност е допълнително влошена. Според статистика на БНБ за 7 г. от 2014-2021 г. кредитите на предприятията са се увеличили с 3%, докато общият кредит - потребителските и за жилищно кредитиране, с над 30 %.Т.е., възможностите на предприятията да получават кредите спрямо тяхната задлъжнялост са достигнали едно насищане", добави председателят на АИКБ Васил Велев.  

Той обясни, че в момента на пазара има достатъчно финансови инструменти, които са свободни, но не се кандидатства за тях. За да се увеличи продуктивността на предприятията, продажбите и печалбите, включително и заплатите на работещите, трябва да се скъсят веригите за доставка чрез пряка подкрепа на инвестициите, става ясно още от думите му.

"За да се ускори процесът, предложихме процедурите по пряка подкрепа на инвестиции и иновациите в предприятията да започват веднага, независимо, че Планът за възстановяване и устойчивост още не е приет", каза още Велев.

Той припомни, че процедурите, свързани с разходите по плана, са допустими от 1 януари 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови