Няма да останем без хляб. ДДС-то за него и за храните да е 9%, иска земеделският министър

OFFNews 06 май 2022 в 16:05 1761 0

Снимка Pixabay

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб, заяви край Лясковец министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на предупреждението на хлебопроизводители за фалити и увеличение на цената на хляба. С актуализацията на бюджета министерството на земеделието ще настоява ДДС за хляба и храните да бъде намален от 20 на 9%, предаде БНР.

Проблемите на хлебопроизводителите са основно заради увеличаващата се цена на природния газ, а държавата ще намери механизми, за да ги компенсира, заяви още министър Иванов.

"Правителството в момента работи усилено в тази посока. Аз не смятам, че има реална заплаха ние да останем без хляб, още повече, че България е нетен износител на пшеница. Ние имаме достатъчно количество. Новата реколта се очаква д бъде много добра. Няма обективни предпоставки да се случи подобно нещо", коментира той.

Земеделският министър подкрепя хлебопроизводителите в исканията им за намаляване на ДДС като мярка срещу увеличаващите се цени на храните. Според Иван Иванов по темата има разбирателство в управляващата коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата