Нет проблемы: Шефът на "Лукойл" отрече картел при горивата у нас

OFFNews 15 юни 2017 в 13:41 3593 2

Президентът на руския петролен гигант "Лукойл" отрече каквато и да е възможност веригите бензиностанции у нас да договарят цените на горивата в ущърб на клиентите.

"Няма картел на горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-­големите фирми в бранша", каза Вагит Алекперов, който е на работно посещение у нас.

Той обясни, че компанията няма да се оттегля от България и е представила на енергийното министерство нови проекти, които предстои да бъдат обсъдени.

Вчера Алекперов се срещна с президента Румен Радев.

Твърдението на президента на руската компания съвпадат със заключенията на Комисията за защита на конкуренцията. Ведомството уж бе открило надеждни доказателства за картел на пазара и дори се спрягаха многомилионни глоби за 6 вериги за продажби на горива, а в крайна сметка след парламентарните избори КЗК обърна рязко позицията си.

Пак след вота стана ясно, че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина у нас и 82% от дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

15.06 2017 в 14:22

Омръзна ми да повтарям. Айде още един копи/пейст.
Олигополът е пазарна структура, при която ограничен брой големи компании контролират производството и продажбата на преобладаваща част от продукт в даден отрасъл на икономиката.
За олигопола са характерни:
- диференциацията на продукта;
- високи бариери, възпрепятстващи появата на нови „играчи“; » ограничен достъп до информацията;
- неценовата конкуренция чрез реклама и други маркетингови прийоми;
- контрол върху цените.

Днес няма отрасъл на икономиката, в който да не доминират олигополни образувания. Олигополите са резултат на тенденцията в икономиката към концентрация на капитал и труд.

С голяма доза достоверност можем да направим обосновано предположение, че на пазара на горива в България е постигнато "олигополно равновесие", при което се максимизира размера на печалбата.
До края на тоя месец предвидете още 10ст на лт гориво. Влизаме във "висок сезон" след това.
:)