Непланирана профилактика: Русия спира за 3 дни Северен поток

OFFNews 20 август 2022 в 12:05 3931 2

Северен поток-1

Снимка БТА, ДПА

Северен поток-1

Русия ще спре доставките на природен газ за Европа за три дни в края на месеца по основния си газопровод в региона - "Северен поток 1", съобщи държавният енергиен гигант Газпром в петък. По този начин компанията ще окаже натиск върху региона, който се опитва да се зареди с гориво преди зимата, коментира "Ройтерс".

Непланираната профилактика на газопровода "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, задълбочава енергийното противопоставяне между Москва и ЕС, което вече допринесе за рязко покачване на инфлацията в региона и повиши риска от нормиране на потреблението и рецесия, допълва информационната агенция.

От "Газпром" заявиха, че спирането се дължи на необходимостта от поддръжка на единствения останал компресор на газопровода. Газовите потоци по други тръбопроводни маршрути също намаляха, след като Русия започна инвазия в Украйна през февруари.

Този ход ще доведе до допълнителни смущения особено за Германия, която до голяма степен зависи от доставките от Москва за захранване на промишлеността си. Европейският съюз обвини Русия, че използва енергията като оръжие. Москва отхвърли обвинението и обвини санкциите за спада в износа.

"Наблюдаваме ситуацията отблизо заедно с Федералната агенция за мрежите", заяви говорител на германското министерство на икономиката. Администрацията на Байдън не отговори веднага на молбите за коментар, пише "Ройтерс".

Спирането на доставките, което ще продължи от 31 август до 2 септември, следва 10-дневното техническо ограничаване през юли и породи опасения дали Русия ще възобнови доставките, които са намалени от средата на юни.

Операторът на газопреносната система на Украйна заяви, че той и полската газопроводна система имат капацитет да компенсират спирането на "Северен поток" и да позволят на руския газ да достигне до Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

20.08 2022 в 13:09

Това е последната зима, в която тия изтъркани номера на руските въшкари ще вървят.

Кво пикаят мурзишките от догодина няма да има значение за нас в Европа.