Нено Димов изпълни заръката на Борисов и отмени заповедта за Комплекс Калиакра

OFFNews 05 август 2017 в 13:21 4572 0

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, съобщиха от екоминистерството.

Това стана веднага след като премиерът Бойко Борисов нареди да спре изпълнението на решението след възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти, обясниха от МОСВ.

Още утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата.

Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс.

По-рано днес БСП определи като скандално, че освен строителството в защитената зона се забранява и каквато и да е земеделска дейност, залесяването, а също така и риболов на 15 км. навътре в морето.

Това засяга близо 25 хил. души в района и над 500 хил.дка земя, която е най-плодородната в страната, изчислиха от Столетницата.

Според БСП още по-скандално е, че министър Димов забранява на стопаните да обработват земята, но великодушно е разрешил на всички инвеститори, които са се снабдили с разрешителни за строеж, да осъществят проектите си. 

"Никога досега земеделието и риболовът не са заплашвали околната среда и местообитанията на птиците. Никога земеделската дейност не е била проблем на околната среда. Превръщането на Приморска Добруджа в самозелесяваща се гора и бурна плевелна растителност е стъпка към може би реализиране на идеята за проучване на шистов газ, което преди 3 години отново изкара хората на протест. Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта в частта земеделие, гори и риболов", заявяват от червената партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови