Quantcast

НЕК натрупал дългове за 2,9 милиарда, заради които токът ще поскъпне

ОFFNews Последна промяна на 26 юни 2014 в 13:45 1589 13

Натрупаните задължения на НЕК за периода 2010-2014 г. са 2,9 млрд. лева. Дълговете могат да доведат до скок на цената на тока през есента, за да се компенсира поне част от тях.

В сумата влизат невъзстановени разходи, свързани с дейността "обществена доставка на електрическа енергия" в размер на 1,5 млрд. лв.

Инвестиционните разходи са в размер на 1,4 млрд. лв.

Данните бяха обявени днес от председателя на ДКЕВР Боян Боев.

За 2010-2014 г. задълженията на НЕК ЕАД от инвестиционна дейност са натрупани основно от два големи инвестиционни обекта с национално значение - хидровъзел "Цанков камък" (694 млн. лв.) и АЕЦ "Белене" (784 млн. лв.). Тези разходи не могат да бъдат компенсирани с цената на електрическата енергия.

Невъзстановените разходи на НЕК за доставка на електрическа енергия са натрупани от задължения, свързани с:

- Разходи за покупка на енергия от ВЕИ - 720 млн. лв.;

- Разходи по дългосрочните договори с американските централи - 382 млн. лв.;

- Разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ "Чаира"-392 млн. лв.

Задълженията от дейността "обществена доставка на електрическа енергия подлежат на компенсиране в бъдещи периоди чрез цената, по която дружеството продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителни дружества, като бъде определен подходящ механизъм, недопускащ рязко увеличение на цената за крайните потребители.

От ДКЕВР коментираха, че няма да позволят рязко увеличаване на електрическата енергия. "От 1 октомври обаче не се знае какво точно ще се случи. Възможно е увеличаване да бъде избегнато, ако Европа реши да ни помогне", заяви шефът на ДКЕВР.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 21:29

Лустраторе, цената е всичко, а себестойността е нищо. Тва го запомни от бат си чесън.

26.06 2014 в 21:03

Е какво стана? бивщата Директорка на АДФИ явно е била права, че в цената на тока влиза АЕЦ Белен и Цанков камък???? Ето защо СерГей я уволни първа - Теметужка Петкова!!!!

26.06 2014 в 17:33

p.p.Ако бяха поне от кумува срама говорили за ЛУСТАРЦИЯ, дережето нямаше да ни е такова!!!!
-------
Ама къде се е чуло и видяло комундел сам да си отреже клона на който седи, но ще е по-добре ако виси!!!

26.06 2014 в 17:30

Да ни пази Бог от Кукувици и Костовци.
--------------------------------------
//Когато говорим за цена на ток трябва винаги да се поглежда от две гледни точки:
1. В абсолютни стойности, токът ни е най-евтиния в Европа.//

Няма такова понятие най-евтина и най-скъпа цена -> има себестойност, а тя се формира от разход на суровини и ТРУД.

В Западаните компании най-общо съотношението е 20-30% суровини 70-80% труд, в България е обратното, тогава би трябва себестойността да 50-60% по-ниска, ДА ама Не, защото много се КРАДЕ.
--------------
Пазар имаш когато има конкуренция, а при монопол какъвто е НЕК нямаш, затова има държавно регулиране.
--------------
Костов договорира от ТЕЦ Варна на американците ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се изкупува тока на 4.5 цента, и това не е пазар а гъзолиз.
---------------
А после питай пак Чесновият какво могат да родят снаха на ЦК на БКП и преподавател по политИкономика????

26.06 2014 в 17:03

Еми като си платят индобългарите тока, сметката може и да излезе.

26.06 2014 в 15:51

Когато говорим за цена на ток трябва винаги да се поглежда от две гледни точки:
1. В абсолютни стойности, токът ни е най-евтиния в Европа.
2. В относителни, спрямо доходите, процента на разходите за електричество на човек са огромни.

Съответно се пораждат и два вида въпроси:
1. Свързани с цената на тока - пазарна ли е цената на тока? Отговорът - не е, субсидирана е и това в средносрочен план означава само едно - предстоящо увеличение.
2. Свързани с доходите - нормални ли са у нас доходите, така щото да можем да посрещаме без затруднение разходите за електричество? Отговорът - не са.

Изводът: мислете не как да очаквате невъзможни намаления на електричеството, а се съсредоточете върху увеличаване на доходите, изисквайте от правителството ви да подобрява бизнес средата, така че да е благоприятна за инвестиции, а не да гони инвеститорите, изисквайте от парламента и от съдебната власт да пишат и прилагат закона в интерес на обществото, а не в частен интерес на група самозабравили се феодали.

Запомнете, по-добрата бизнес среда означава повече бизнес --> по-голяма заетост --> по-голямо търсене на работна сила --> по високи заплати.

И за да е ясно - Атака с малоумните си брътвежи не помага за увеличаване на доходите, БСП не помага за увеличаване на доходите, ДПС не помага за увеличаване на доходите, ГЕРБ за съжаление също не помага.
И което е по-лошо, голяма част от "поданиците" това статукво или ги устройва, или са ампутирани откъм всякаква способност да направят каквото и да е усилие.
Трагедията е безумна.

26.06 2014 в 15:48

Койтo си има задължение да си ги плаща, бе, ние как си плащаме данъците и сметките и какво ли още не..... Все неща, които са излишни, ама ги плащаме. Като не могат - да ги пратят на фирми по събирания на вземания, да им пратят съдии-изпълнители или ако и така не става, в краен случeй да им пуснат 1-2 атомни бомби, барем си платят!!!!!!

26.06 2014 в 15:36

Какво означава "натрупване на задължения". Щом една фирма си има задължения, да си ги плаща. Това, че е некадърно ръководена и източвана от кого ли не, означава ли, че сега всички трябва да плащат? На Доган дадоха ли космически хонорара като "консултант" за Цанков камък? Дадоха. Значи и на други са давали. Ами който е давал сега да го връща. Или да фалират. Ако не са монополист конкурентите ще поемат щафетата. А ако са моноплист, има си закон срещу монопла, който явно е нарушен. Или пак ЕРД-тата са им виновни...

26.06 2014 в 15:00

Аха, да ама НЕ!!!
-----------------
Да си дигат тока за промишлени цели колкото си искат, и на тези които препродават (тоест касичка за мангизи).
--------
Духалките да го духат -> една истинска ревизия ще покаже че от едната страна купуват от НЕК за левче, а после го продават по 4 лв.
-------
Абе голямо плюскане, ама сега трябва да има кърваво повръщане, щото всяко правителство лесно ще бъде издухано при една по-студена зима.

26.06 2014 в 14:52

Енергийната мафия пак потрива ръчички за най-високия ток в Европа... някои пак се виждат милиардери на гърба на българина...