НАП засече далавери с отстъпката от 25 ст. за гориво

OFFNews 23 август 2022 в 11:19 1868 0

Колонка за зареждане на бензиностанция.

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Колонка за зареждане на бензиностанция.

Националната агенция за приходите засече нередности при използването на компенсацията от 25 стотинки на литър гориво при проверки на бензиностанции през почивните дни.

От 19-ви до 21 август са проверени повече от 60 бензиностанции в цялата страна. Проверките предизвикали зачестили сигнали за нередности при използването на отстъпката. Оказало се, че във всяка 10-а бензиностанция има нарушение.

Контрольорите разкрили 6 нарушения, като наблюдавали скришом работата в обектите.

В три бензиностанции имало разминаване между парите в касата и сумите, посочени в дневните финансови отчети.

Инспектори „под прикритие“ наблюдавали 30 минути бургаска бензиностанция. В това време били заредени 5 автомобила. По-късно, при явната проверка на дневните отчети, отразените отстъпки и номерата на превозните средства, данъчните открили, че е вписана отстъпка от 25 ст. за зареждане на кола, която не е преминала през бензиностанцията за времето на скритото наблюдение.

В друг обект в района на Бургас пък бил вписан нереален номер на автомобил, чийто собственик е ползвал компенсацията.

При проверка във Варна инспекторите се натъкнали на незаконна бензиностанция, която не е била регистрирана по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

За всички нарушения са съставени актове, като проверките на служителите от „Фискален контрол“ продължават съвместно с Агенция „Митници“.

„Отстъпката от 25 ст. е част от антикризисния пакет и се предоставя като компенсация заради покачването на цените на горивата. Наблюдаваме обектите за зареждане с горива с цел ограничаване на опитите за злоупотреби на гърба на данъкоплатците. Ще бъдем безкомпромисни с всякакви прояви на неспазване на законодателството“, каза зам. изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови