НАП започва масови проверки за ДДС измами

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 12:16 1003 0

Стотици инспектори на НАП започват масови проверки на стоки, облагани с ДДС при внос.

Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но са предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и "чистия" внос, при който стоките - основно от Китай и Турция, се внасят в България. Главният риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция "Митници". Звеното "Фискален контрол" ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови