НАП се развихри: Очаква се ръст на приходите от 1 - 1,5 милиарда до края на годината

OFFNews 24 юни 2021 в 18:23 8168 0

През тази година НАП ще събере с милиард - милиард и половина лева повече приходи от планираните. Това прогнозира в предаването Лице в лице по бТВ министърът на финансите Асен Василев.

НАП всяка година разработва план на събираемостта на седмична база спрямо данните от предходната година. Ние заварихме събираемост малко под и малко над по различните пера, но като цяло постъпленията се събираха по план. Сега изпреварваме значително планираните приходи, каза министърът.

Според него има няколко фактора, които влияят.

Икономиката се развива по-добре, а освен това преориентирахме работата на НАП. Тя вече е насочена към фирмите, печелещи обществени поръчки, както и тези с големи касови наличности, обясни Василев. 

Той защити убедено новия шеф на НАП Румен Спецов, който е обвиняван, че е продал своя фирма с данъчни задължения на малоимотно лице.

"Серия от театрални постановки виждам. Спецов си върши работата. Продал е фирмата си, но в това няма проблем. Към онзи момент не е била с ревизионен акт", каза министърът на финансите.

Според него голямата промяна в НАП е, че приходната агенция вече не е бухалка.

"Знаете за случая с Хиполенд. Тези практики са преустановени. Проверките са при тези, които не си плащат данъците - от най-големите към по-малките, обясни Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови