НАП събра с над 2 млрд. лева повече спрямо 2020 година

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2021 в 16:26 1070 0

Към 31 август 2021 г. в Националната агенция за приходите са постъпили 18,0 млрд. лв., което е 2,1 милиарда лева повече спрямо същия период на миналата година, показват данните на НАП.

Общо данъчните приходи възлизат на 10,1 млрд. лв. към 31 август, включително 2,8 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 1,8 млрд. лв. корпоративни данъци и 5,4 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 7,5 млрд. лв., като от тях 4,5 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,9 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и над 1 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 15 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

"Отчитаме отлични резултати в условия на продължаваща пандемична обстановка. Благодаря на колегите в НАП за усилията и постигнатото. Извън подобрените макроикономически тенденции отчитаме и все по-добро доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса", коментира по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови