НАП оспори 5-те милиона глоба и обмисля да съди за същата сума хакерите, източили данните на 5 млн. българи

OFFNews 29 август 2019 в 10:36 8095 6

Снимка Александра Маркарян

Галя Димитрова, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите

Националната агенция за приходите оспорва акта на Комисията за защита на личните данни, обяви НАП. Предстои и обжалване на наказателното постановление, с което е санкционирана с 5.1 милиона лева за допускането на теча на личните данни на близо 5 млн. българи при хакерска атака, оповестена на 15 юли.

От приходната агенция обявиха още, че обмислят да заведат дело "срещу извършителите на хакерската атака". Обвиняеми са собственикът на компанията за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров и ИТ специалистът и служител в нея Кристиян Бойков.

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни, информация за който бе публично оповестена днес в тв интервю от председателя ѝ Венцислав Караджов, е оспорен в законовия 3-дневен срок, уточни НАП. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

"Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита", пише в прессъобщението.

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело.

"Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство" - допълват от НАП.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от агенцията. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

6

Victimized

29.08 2019 в 18:40

"Как е възможно тази да е все още на този пост. Неам думи ..."

Това е понеже в ГЕРБ всички назначения идват от различни бизнес кръгове, и там нещата са платени и уговорени отдавна.
За това оставката е най-суровото наказание което може да се случи и то е при крайни обстоятелства, но дори и тогава нещата стават страшно трудно.
Ей го Пацо Терасата не само, че излезе чист с една оставка ами и консул го направиха.
Бойко върна България във времената на соц-шуробаджанащината

4000

5

SuperCompot

29.08 2019 в 15:39

Това не е ли другарката, която след дълбок размисъл взе отговорното решение да си остане в отпуска по време на теча. Дори за ГЕРБ-авото ниво на гьонсуратлък, това е изключително достижение. Как е възможно тази да е все още на този пост. Неам думи ...

4000

4

аз

29.08 2019 в 13:18

Все едно, вие госпожо да излезете гола на улицата и аз да ви видя, след което да ме съдите, че съм ви видял...

12262

3

ivan bikov

29.08 2019 в 12:33

По 1но лефче на човек баси

17439

2

мнение от IP

29.08 2019 в 11:11

Тая тъпа игричка ще завърши с изваждане на обществени средства и за глобата, и за адвокатите. Няма как да насочат иск срещу хакерите за наложена глоба. Защото глобата не е за престъпното действие на хакерите, а за недостатъчната защита и е по закона за защита на личните данни, по който НАП е задължена да ги защити. Хакерите отделно могат да бъдат съдени единствено за незаконен достъп и нищо друго. Това с тероризма и пръскачките, това с глобата на НАП няма хич да мине. То не е за да мине...то е за да гледаме Галя Отпускарката още време....и Гешев екшъна също. И как се грижат за нас....

3767

1

Име на профила

29.08 2019 в 10:51

Чакайте малко - разбирам да се глоби частно лице или фирма, за да почувстват наказание и средствата да влезнат в хазната.

Какъв е смисъла една държавна институция да глобява друга? Та нали това са нашите пари от данъци и мита? О

свен ако лично глобят служители, които са допуснали теча на данни, това няма никакъв смисъл - независимо дали са 500 лева или 5 милиона.