НАП натисна столични заведения за борчове от 15 милиона лева

OFFNews 07 декември 2019 в 19:09 4895 0

Снимка БНТ

Националната агенция за приходите провежда акция в обекти в София заради задължения в размер на близо 15 милиона лева, предаде БНР.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че акцията има две направления. 

"За данъчни нарушения се предвижда запечатване, което може да стигне до един месец, а второто направление на работа е за компании, които дълго време и умишлено не плащат дължимото, описва се имущество - това са оборудване на ресторанти, кухненско оборудване, обзавеждане, което оборудване може да бъде обявено на публична продан. Не случайно бяха предложени промени в законодателството, за да бъде ограничена тази практика на, най-общо казано, фирмена зараза, оперирането на един и същи обект от нови и нови дружества", коментира той.

"Това са ресторанти, няколко вериги, които имат десетина популярни ресторанта в София. Проблемът е доста по-значим от конкретния случай. Днес проблемът се състои в това, че се превърна в практика едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми, т.е. създава се едно дружество, то работи, работи, ако възникне някакъв данъчен проблем на следващата сутрин се оказва, че обектът се стопанисва от следващата фирма и така този цикъл продължава безкрайно, като предходните дружества трупат задължения често в размер на милиони", допълни говорителят на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови