Нанков се зарече, че през 2024 г. ще се пътува по Хемус от София до Варна

OFFNews Последна промяна на 01 май 2020 в 12:11 3103 4

През 2024 г. ще пътуваме по автомагистрала „Хемус“ от София до Варна. Това е реалистичният срок. Ако сме оптимисти, можем да го съкратим. Предвидили сме всички възможности за забавяне на процедурите заради обжалвания. Това съобщи пред БТВ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. И добави, че АМ „Хемус“ е мечта не само за цяла Северна България, но и основен приоритет.

Нанков напомни, че за „Хемус“ има осигурено финансиране от държавния бюджет. То е от излишъка с добрата фискална политика на финансовото министерство и с волята на правителството. Насочили сме максимално усилията на държавата и местната власт за нейното доизграждане, каза Николай Нанков.

Южната дъга на Софийския околовръстен път, дълга малко над 6,1 км, ще бъде пусната в цялост след август месец следващата година. Участъкът, който свързва АМ „Тракия“ и Цариградско шосе с ж.к. „Младост“, е един от най-натоварените в страната.

Процедурата за строителството на тунел под вр. Шипка е под условие при осигуряване на финансиране. Такова ще се търси по линия на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез бъдещи постъпления от тол такси или други инструменти – европейски средства или заеми. Малко над 240 млн. е цената, на която е обявена обществената поръчка, като се очаква тя да бъде намалена. Тунелът ще бъде най-дългият в България – малко над 3 км. Ще има още 4 малки тунела, 6 виадукта и мостови съоръжения.

На АМ „Струма“ в момента се проектират и са възложени за изпълнение нови екологични мерки за съществуващото трасе през Кресненското дефиле. Отсечката може да бъде завършена и с национално финансиране от тол системата, а средствата в този програмен период да бъдат пренасочени - например към АМ „Европа“, заедно с жп отсечката, което ще е доказателство за интегрирания и комплесен подход при определяне и изпълнение на транспортните проекти. Първият участък от магистралата до Калотина предстои да бъде завършен през тази година.

Идеята за разширяване на АМ „Тракия“ между София и Пловдив не е изоставена. Предстоят геоложки проучвания на трасето.

На въпрос дали ще има финансов ресурс за продължаване на програмата за саниране, както иска Камарата на строителите в България, Нанков каза, че „някои провъзгласили се за говорители на гражданското общество“ като Мая Манолова още вчера са хвърлили обвинение, че вече е заделен ресурс и той ще бъде откраднат, което са пълни глупости. Зам.-министърът напомни, че програмата е изключително важна заради ефекта от нея за стандарта на живот на хората. Има механизми за нейното продължение, ще бъде подложена на обществен дебат - важно е да има политически и обществен консенсус, каза Нанков. И добави, че, ако приоритетните инфраструктурни проекти дават условия за работа на големите строителни компании, то в санирането участват малки и средни, регионални компании, които бързо осигуряват заетост на населението по места.
По отношение на искането на строителния бранш да може да се работи между 14 и 16 часа Нанков посочи, че промяната трябва да бъде подложена задължително на обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1100

4

опетков

26.05 2020 в 15:10

Въпреки лютите клетви на недоброжелателите, магистралата се строи. Може и да не е за 2024, но поне за 2034 ще е готова, ако догодина не му мине Нинова път на ББ.

2015

3

Поредният коктейл от несбъднаги сънища!
Завършването на Авто Магистралите-(2056-2057) на скромната сума по сегашни цени 9.5 МИЛИАРДА лв.Досега достигната средна скорост на строителство16.3 километра годишно.
Цена от 2019 г. средно за километър 15.5 милиона на километър.Оставащи километри АМ за завършване 612.95 км
от общо 1346 км.При достигнатата скорост на строителство ориентировъчно ЗАВЪРШЕК през 2056г-2057година.
Докажи,че бъркам БЕ неграмотнико!!!

14751

2

Нострадамус

01.05 2020 в 13:03

Нанков се зарече, че през 2024 г. ще се пътува по Хемус от София до Варна, но дали ще има пътуващи?!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

01.05 2020 в 12:59

Въй ма ний от 2017-та веч не пътуваме ли по магистрала Хемус?
Щото той Баце и Лили Талпата още през 2012-та същата клетва, кат таз на Нанкича дадоха..
За петилетка в съкратени срокове да сколасат да я пуснат.