Наказателната лихва по ипотечните кредити ще бъде намалена пет пъти

OFFNews 31 януари 2014 в 09:44 2750 1

Наказателната лихва по ипотечните кредити ще бъде намалена пет пъти. Това каза в студиото на Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев.

„В проектозакона, който внесохме вчера в парламента, направихме съществени подобрения в Закона за потребителския кредит”, заяви Гечев.

Депутатът обясни, че подобренията са в две насоки – хармонизация с европейските директиви и засилване на конкуренцията.

„Такса за предсрочно изплащане на ипотечния кредит ще се събира само за първите 12 месеца от плащането”, обясни депутатът.

По думите му това значи, че ако 12 месеца сме плащали ипотечния си кредит, след това сме абсолютно свободни да рефинансираме кредита от друга банка, ако лихвата е по-ниска.

„В момента таксата за предсрочно погасяване е между 4 и 5% в повечето банки”, заяви Румен Гечев. „Сега сваляме тази лихва 5 пъти до 1% и тя касае само първата година”.

Промените са свързани с европейската директива.

„Това няма да оскъпи лихвите, защото втората промяна засяга формирането на плаващи лихви”, заяви Гечев. „Плаващата лихва вече ще се определя от пазарните условия , а не от управителния съвет на банката. Сега ще зависи от пазарните индекси - LIBOR на лондонската борса, EURIBOR в еврозоната и СОФИБОР в България”.

Вече банките не могат да променят лихвата едностранно, няма да има и малки букви.

До началото на лятото се очаква да бъде въведен и закон за фалит на частни лица.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна