Наказателната лихва по ипотечните кредити ще бъде намалена пет пъти

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2014 в 09:44 2094 1

Наказателната лихва по ипотечните кредити ще бъде намалена пет пъти. Това каза в студиото на Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев.

„В проектозакона, който внесохме вчера в парламента, направихме съществени подобрения в Закона за потребителския кредит”, заяви Гечев.

Депутатът обясни, че подобренията са в две насоки – хармонизация с европейските директиви и засилване на конкуренцията.

„Такса за предсрочно изплащане на ипотечния кредит ще се събира само за първите 12 месеца от плащането”, обясни депутатът.

По думите му това значи, че ако 12 месеца сме плащали ипотечния си кредит, след това сме абсолютно свободни да рефинансираме кредита от друга банка, ако лихвата е по-ниска.

„В момента таксата за предсрочно погасяване е между 4 и 5% в повечето банки”, заяви Румен Гечев. „Сега сваляме тази лихва 5 пъти до 1% и тя касае само първата година”.

Промените са свързани с европейската директива.

„Това няма да оскъпи лихвите, защото втората промяна засяга формирането на плаващи лихви”, заяви Гечев. „Плаващата лихва вече ще се определя от пазарните условия , а не от управителния съвет на банката. Сега ще зависи от пазарните индекси - LIBOR на лондонската борса, EURIBOR в еврозоната и СОФИБОР в България”.

Вече банките не могат да променят лихвата едностранно, няма да има и малки букви.

До началото на лятото се очаква да бъде въведен и закон за фалит на частни лица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2014 в 16:41

И НЕ посмяха да промянт ГПК - член 417;t.6., който предвижда - колкото банката ти каже - толкова ДЪЛЖИШ - без СЪДЕБЕН контрол - без Съдът да се произнесе - КОЛКО ТОЧНО е задължението ти ..:))) И с който частните банки са ПРИРАВНЕНИ на ДЪРЖАВАТА !!??
Издават ти изпълнителен лист - БЕЗ ПРАВО на оспорване и заминаваш на съдия изпълнител ::))
МАФИЯ , мафия , мафия ....::))
Няко другар ще ми обясни ли , ЗАЩО можеш да обжалваш сметките на Топлофикация, например , а НЕ можеш да обжалваш ТЕЗИ на ЧАСТНИТЕ банки ???::)
Мафия ....::)))
Член 417 ;т.6 от ГПК и чл.418 ...- колкото МАФИЯТА ти каже - толкова дължиш ::)) БЕЗ съдебен КОНТРОЛ ..!!?? За ипотечните кредити !!??
Мафията- частните банки ::)) са РАВНИ на Българската дуржава - при събиране на дълговете си ::)
СМЕШНА , мафиотска държава !!!