Най-евтините ресторанти - в България, най-евтината храна - в Полша

OFFNews 19 юни 2017 в 15:52 9230 3

Снимка pixabay.com/Nenad Maric

България заема първото място в Европейския съюз по най-ниски средни цени на дрехите и обувките, ресторантите и хотелите, разходите за домакинството, за обзавеждането на дома и за публичния транспорт. Това показват данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2016 година.

Разходите по жилището у нас са едва 29.3% от средните за ЕС. С други думи, българинът плаща със 70.7% по-малко от средния европеец за ток, вода, парно, ремонти. Най-високи са тези разходи в Швейцария, където дават с 86.5% над средното.

Харчът ни за обзавеждане е наполовина по-нисък от средния в ЕС - 48.4%. Най-скъпо е то в Исландия - 34.1% над средното.

Страната ни е най-евтина и по отношение на алкохола и цигарите. Тук даваме с 43.6% под средния европеец. Най-високи са цените в Норвегия - със 123.4% над средното в Съюза.

Най-евтина обаче е храната не у нас, а в Полша, а ние сме трети, и след Румъния, с цени 30.4% по-ниски от средните за ЕС. За сметка на това, цените в баровете и ресторантите, а и нощувките в хотелите у нас са най-евтини в целия ЕС - с 55.6% под средните.

По отношение на комуникациите първенец е Литва. Страната ни се нарежда на шесто място, а преди нас са още Полша, Румъния, Естония и Латвия.

У нас са и едни от най-ниските разходи за култура, почивка, книги, вестници - 43.9% по-ниски от средните за ЕС. Най-евтино по този показател е в Полша и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

19.06 2017 в 16:07

България заема първото място в Европейския съюз по най-ниски средни цени...

МОЖЕ БИ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО и ПО НАЙ-ВИСОКИ СРЕДНИ ДОХОДИ?
Или не?
:)
На първо място сме, ама отзад напред! С други думи първи сме по най-ниски средни доходи!
 
X

Да помогнем на украинските деца!