Над 70 000 декларации за доходи вече са подадени в НАП

OFFNews 07 март 2017 в 09:45 4128 0

Над 70 000 са декларациите за облагане на доходите на физическите лица са подадени в цялата страна от началото на годината до сега. От тях близо 28 500 са по интернет - с електронен подпис или ПИК.

Това сочи статистиката на НАП. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до края на март, физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май. 

Срокът за фирмените декларации е 31 март. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март. 
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews