Quantcast

20% такса върху зеления ток от 2014 г.

Нели Чолашка Последна промяна на 27 ноември 2013 в 19:20 3146 6

Зелена енергия. Снимка: БГНЕС
Зелена енергия. Снимка: БГНЕС

 

Държавата ще събира 20% такса за производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия при второ четене на Бюджет 2014 г. по предложение на "Атака".

Със закона за бюджета ще бъдат направени прави промяна в закона за енергията за възнообновяеми източници. 

Размерът на таксата за производство на електрическа енергия ще се образува от преференциалната цена умножена по количеството изкупена енергия от обществен доставчик умножени по 20 на сто.

Фирмите и лицата, задължени да удържат и внасят таксата, ще подават тримесечна справка по образец за дължимата такса за съответния период.

Тя ще се подава в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в срок до 15-то число на месеца, следващ тримесечието, за което се отнася.

За невнесената в срок такса, ще се начислява лихва.Ако задължените лица не внесат справката в срок или подадат неверни данни, ще подлежат на имуществена санкция от 5 000 до 10 000 лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2013 в 13:52

Колко по-скъп ток ще плащам аз след въвеждането на тази такса? За моя джоб това е непряк или както вие, антилигентните, му викате косвен данък. Верно ли е, умници?

28.11 2013 в 09:21

И 22 мнения в 22 теми на 27/11/2013 бяха позорно премахнати от този форум! Имам право на мнение и никой не може да промени това! Очаквам да бъде премахната и цялата тема "Еврокомисията води разследване за беззаконието „Коралгейт“ като неудобна.
“Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбоподател, че невнасянето на нищожната такса ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж “Корал”
ЧИИ интереси защити тогавашния министър Росен Асенов?

27.11 2013 в 21:31

Такса и данък са едно и също нещо. На Английски VAT (Value Added Tax) което се превежда ДДС (Данък Добавена Стойност).

27.11 2013 в 21:21

Таксата е за включване в мрежата и неравномерното подаване на мощности.даже е малко предвид преферциалната изкупна цена.

27.11 2013 в 21:02

Какво представлява термина "такса". Таксите са вид публично държавно вземане. Подобно на данъците и те се определят едностранно от държавата, но за разлика от данъците, при тях е налице насрещна престация под формата на услуга. За разлика от гражданскоправните вземания не винаги има еквивалентност между същността на таксата и стойността на услугата. При определянето на таксите, подобно на данъците, се използва властническият метод на правно регулиране.Таксите са вид държавно вземане с данъчен произход. Те не са данъци, но са изцяло подчинени на режима на данъците. Те са държавни финансови вземания, които формират приходи в бюджета. Правната основа за вземане на такси е извършването на услуга от държавен орган или възможност за получаване на услуга............. А сега да видим срещу "КАКВА" публична услуга и от "КОЙ" държавен орган ще се възползват производителите на енергия от ВЕИ, за да заплащат получената услуга. Иначе завинаги ще си останат без отговор въпроси от рода "КОЙ" прескочи закона за ВЕИ от 2007 год в който беше прието до 2020 година да бъдат изградени 300 МВТ фотоволтаични централи......Малоумници начело с тези от БЕХ.

27.11 2013 в 20:50

Какво представлява термина "такса". Таксите са вид публично държавно вземане. Подобно на данъците и те се определят едностранно от държавата, но за разлика от данъците, при тях е налице насрещна престация под формата на услуга. За разлика от гражданскоправните вземания не винаги има еквивалентност между същността на таксата и стойността на услугата. При определянето на таксите, подобно на данъците, се използва властническият метод на правно регулиране.Таксите са вид държавно вземане с данъчен произход. Те не са данъци, но са изцяло подчинени на режима на данъците. Те са държавни финансови вземания, които формират приходи в бюджета. Правната основа за вземане на такси е извършването на услуга от държавен орган или възможност за получаване на услуга............. А сега да видим срещу "КАКВА" публична услуга и от "КОЙ" държавен орган ще се възползват производителите на енергия от ВЕИ, за да заплащат получената услуга. Иначе завинаги ще си останат без отговор въпроси от рода "КОЙ" прескочи закона за ВЕИ от 2007 год в който беше прието до 2020 година да бъдат изградени 300 МВТ фотоволтаични централи......Малоумници начело с тези от БЕХ