Муравей Радев: Бюджет 2019 е щедър, но бизнесът има за какво да протестира

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2018 в 08:29 2302 0

Снимка Архив

Бюджет 2019 е щедър, но и много добре балансиран. Разпределят се 6 млрд. лв повече, заяви бившият министър на финансите Муравей Радев по бТВ. 

Дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което е доказателство за балансиране. Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар, допълни Радев. 

Като основен минус на бюджетът за следващата година Радев посочи квотите за назначаване на хора с увреждания. 

На 50 души персонал, двама души квота, и, като не ги назначиш, плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да напуснат. Кой ще издържа някой, ако не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този „скрит” нов данък”, коментира Муравей Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови