Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

„Мудис” понижи рейтингите и прогнозите за 6 страни от ЕС

Юлиан Христов 14 февруари 2012 в 08:35 1265 0

Moody's потвърди максималния рейтинг на Франция
Moody's потвърди максималния рейтинг на Франция

Международната агенция Moody's понижи суверенните кредитни рейтинги на Италия, Испания,  Португалия, Словения, Словакия и Малта, съобщи Би Би Си.

Едновременно с това Мудис промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия, но запази високите кредитни рейтинги - ААА. С два пункта е понижен кредитният рейтинг на Испания (от А1 на А3), с един пункт на Италия (от А2 на А3), на Португалия (от Ва2 на Ва3), на Словакия (от А1 на А2), на Словения (от А1 на А2) и на Малта (от А2 на А3).

Според оценките на Moody's, посочените страни са станали по-уязвими по отношение на финансовите и макроикономическите рискове, сворзани с кризата в еврозоната. Рейтинговата агенция отбелязва, че отслабващите икономически изгледи за Европа „заплашват прилагането на вътрешните икономически програми и структурни реформи, нужни за насърчаването на конкуренцията”. „Мудис” поставя под въпрос прилагането на институционалните реформи в еврозоната и дали ще бъдат събрани нужните ресурси за справяне с кризата.

Агенцията потвърди предварителния рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност, оказващ финансова помощ на Ирландия и Португалия, на най-високото ниво ААА, при прогноза - „стабилна”.  
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!