Може ли Свищов да се мери с Харвард

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

OFFNews 16 септември 2021 в 16:29 8778 0

Днес новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева встъпи в длъжност и прие поста от Кирил Петков на официална церемония в министерството.

Определено на нея се пада най-тежката задача сред тримата нови министри в кабинета Янев-2. От енергията на предшественика й Кирил Петков излязоха серия от скандални разкрития за порочните схеми, по които е функционирала държавната "прасе касичка" ББР и как безсмислено са харчени грешни милиони за ремонт на микроязовирчета на нереално високи цени. Роди се и нов политически проект, на който много хора разчитат да реабилитира опитите на протеста от лятото на миналата година да поеме управлението на страната след провала на шоу-партията Има такъв народ.

„Щастлив съм, че президентът избра г-жа Везиева за министър на икономиката. С нея работихме през последните три месеца и аз й имам абсолютно доверие, че промяната, която заедно започнахме, ще бъде продължена“, заяви Петков при предаването на властта.

Доколко това е възможно предстои да видим, но тя вече веднъж е участвала в управлението като зам.-министър в кабинета Борисов-2, представлявайки коалиционния партньор Реформаторски блок, без да остави кой знае какви впечатления.

„Надявам се да оправдая доверието и отговорността за промяната, да се върнем към нормалността и онези принципи и ценности, които бяха позабравени през годините. Първите стъпки ще са следващите на всичко това, което ние започнахме“, каза министър Везиева, поемайки поста.

И добави, че ще бъде направен анализ на това как евросредствата от последните 4 години са се отразили на житейския стандарт на българина.

"Ще продължим проверките, които не са приключили в БАЕЗ и другите търговски дружества. Нашето желание е да наложим управление, което е базирано основно на законността и прозрачността“, каза новият министър.

Всичко това звучи амбициозно, но предстои да видим дали ще се случи.

За разлика от Кирил Петков Везиева не е завършила Харвард, а финанси в Стопанската академия в Свищов. Но пък е в екипа му от самото начало и бе член на работната група, която правеше проверки на дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК), където излязоха куп далавери с инхауз процедурите.

Везиева е била областен координатор на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" в Русе. Работила е като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в дунавския град, а от май 2018 г. до март 2019 г. е била съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови