Министърът на енергетиката: При проблем с газовите доставки ще компенсираме с ток. Донякъде

Цената на електроенергията не е скочила с много, проблемът е, че сме бедни, смята Александър Николов

OFFNews 23 януари 2022 в 19:46 3443 1

Доставките на газ за България са под риск, но не е в наш контрол да направим много - това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

"Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол", каза той. И призова за много внимателно управление на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме, въпреки че към момента България няма проблем с доставките от "Газпром".

За риск при газовите доставки предупреди и премиерът Кирил Петков в петък, ако напрежението между Русия и Украйна ескалира и нещата излязат извън контрол.

При лошо стечение на обстоятелствата секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с електроенергия до някаква степен, посочи Александър Николов.

"Системата разполага с ресурса да издържи. За радост пиковите седмици и месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощности в системата. Все пак това е екстремен сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен", коментира министърът.

Удобен момент за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата би настъпил тогава, "когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган", обясни Николов. И даде за пример цените на тока за бита за 2021 г. в Европа, които са нараснали средно с 30%, за разлика от България, където скокът е бил само 5,5 на сто.

"Когато цените в България се повишават с 5,5% за крайните потребители и това изглежда близо с границата на непоносимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна криза или криза на покупателната способност. Тоест, в момента проблемът в България не е толкова с наличните мощности или със зависимостта от един конкретен ресурс - за наша радост. Проблемът е, грубо казано, от това, че сме бедни. А това, че сме бедни е функция от много неща", посочи Александър Николов.

По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов обясни, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен план трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток.

Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.

Енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.

Той се усъмни изнесените от "Булгаргаз" данни, според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия.

Александър Николов уточни и че никога не е ставало въпрос за приватизация на „Булгаргаз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

24.01 2022 в 08:22

И сега имаме ток за стотинки от другия АЕЦ, но е договорен да де продава по скъпо навън на свободния пазар. Печалбата влиза при държавата, която я е разпределяла (уж) както трябва.

Който е направил договори за продажба фючърсна е за затвор. Отделно оше от време на 3ната коалиция договори за изкупуване на зелената енергия на мутренските фотоволтаици. Ето зелена енергия дето им субсидира строежите. Нали "първи" си покрихме параметрите 10 години предсрочно?! На Бойко шмекерлъците доилка на .