Министър: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на земеделския пазар

OFFNews 21 януари 2023 в 12:38 2103 3

среща на земеделските министри

Снимка Министерство на земеделието

Среща на министри по време на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”

Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, защото вместо коридори за износ нашите държави се превръщат в складове. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща със своите колеги от Полша, Румъния, Унгария и Чехия, по време на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”.

„Още преди три месеца предупредих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще струва скъпо на държавите от нашия регион”, допълни още българският министър.

Ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара и не само при слънчогледа.

„15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари. В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона” посочи министър Гечев.

Той информира още, че заради близостта на Черно море до войната на практика се избягва морският транспорт. В тази връзка е необходимо да се търсят други транспортни коридори вкл. ползването на жп връзките.

„Освен пряката помощ за Украйна трябва да мислим как да регулираме тези процеси”, отбеляза българският министър.

„Необходима е европейска солидарност и за нашите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз”, беше категоричен Гечев пред своите колеги.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и тази година. Министрите се договориха темата да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на ЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

875

2

Constanza

21.01 2023 в 14:57

"Солидарни сме с Украйна, НО...!"
Явор Гечев

"Everything before the word 'but' is horse shit."
Джон Сноу

-1745

1

ob1

21.01 2023 в 13:22

"Не че сме за путкин, ама..."
Жалки нещастници, това сте ватниците под прикритие!
 
X

Предизборно със Светльо Витков