Министър Алексиев вдигна мерника на Алстом: Бавят ремонта на Дезирата, недобросъвестно изпълнение

Светослав Метанов Последна промяна на 24 септември 2021 в 15:33 7891 0

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев взе на мушка договора за ремонт на мотрисите Дезиро на Сименс, сключен по време на правителството Борисов-3 от вече бившето ръководство на БДЖ.

По него изпълнител е румънският клон на жп гиганта Алстом, но основната част от работата по поддръжка се върши от български подизпълнители и има съмнения, че служители на самата БДЖ заработват на частно срещу допълнителни пари, за да се отчита работа. Въпреки че за основния ремонт на 46-те електрически и дизелови влакчета българските данъкоплатци плащат внушителната сума от 137 милиона лева, на практика те изобщо не са започнали, а се изпълняват само елеметнарни дейности по текущата поддръжка на мотрисите.

"Няма да допусна неефективно разходване на средства при изпълнението на ремонтите на влаковете", заяви министър Алексиев по време на внезапна инспекция в жп депата София и Илиянци.

Повод за неговото посещение е, че предоставената информация за изпълнението на договора по проекта за поддръжка на мотрисните влакове на БДЖ, е недостоверна. След извършена инспекция, министър Алексиев отчете недобросъвестно изпълнение на договора и отчетливо забавяне в извършването на основните ремонти.

„Към момента е направена само текуща поддръжка на мотрисите и е изгубено време в период от една година и девет месеца по възстановителните и основните ремонтни дейности“, уточни министърът.

По време на проверката Христо Алексиев категорично постави условие към „БДЖ - Пътнически превози” и изпълнителя „Алстом” в кратък срок да се изготви нов линеен график, който да му бъде представен в началото на октомври. Министърът изиска среща с ръководството на „Алстом“ в сградата на Mинистерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията във връзка с установените закъснения по реализирането на проекта.

„Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите“, каза министър Алексиев. Той отбеляза още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови