Минималната заплата трябва да стане около 930 лв. от 1 януари

OFFNews 14 август 2023 в 15:06 3825 0

Пари

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Внушителен скок от около 20 процента се очаква при минималната работна (МРЗ) заплата от 1 януари 2024 г.

Внушителен скок от около 20 процента се очаква при минималната работна (МРЗ) заплата от 1 януари 2024 г. Така тя ще стане около 930 лева. В момента е 780 лева.

От Нова година влизат в сила новите промени в Кодекса на труда, според които МРЗ ще се изчислява по формула, базирана на средната работна заплата за страната. Досега увеличението на минималната заплата бе винаги политическо - парламентът го гласуваше по предложение на Министерския съвет.

Според новите промени размерът на МРЗ за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година и тя ще е 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Икономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев изчисли, че след последно обнародваните от НСИ данни за средната заплата (1865 лв.) за последните 12 месеца (до юни 2023 г.), това прави 932 лв. минимална заплата от 1.01.23 г.

Под поста му коментиращите посочват, че това е риск за посивяване на доходите и изразяват скептицизъм към служебно определяния размер на МРЗ. Има и възражение заради регионалните неравенства в заплащането.

"Ние гласувахме против това правило, защото да, създава регионални дисбаланси и съответно сив сектор", включва се депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!