Милен Велчев и брат му Георги купиха бизнеса със суровини на руската банка ВТБ

OFFNews 01 февруари 2023 в 13:40 7182 4

На яхтата на Спас Русев, отляво надясно: Петър Петров, Милен Велчев - когато е направена снимката е министър на финансите в правителството на Сакскобургготски; Мирослав Севлиевски, тогава министър на енергетиката; Русев Любомир Минчев и съпругата му Мария

Снимка https://www.occrp.org/Архив

На яхтата на Спас Русев, отляво надясно: Петър Петров, Милен Велчев - когато е направена снимката е министър на финансите в правителството на Сакскобургготски; Мирослав Севлиевски, тогава министър на енергетиката; Русев Любомир Минчев и съпругата му Мария Опренова. Отзад са Тодоров и тогавашният министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф на Vivacom.

Българският финансов министър в кабинета на НДСВ Милен Велчев и брат му Георги Велчев купиха базирания в Швейцария бизнес със суровини, който беше собственост на руската „Внешторгбанк“ (VTB/ВТБ), с което откриха пътя за повторното му започване на търговия, пише Bloomberg.

Придобиването от Велчеви, които са работили съответно в Merrill Lynch и Morgan Stanley, се случва, след като санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, затрудняват звеното да обработва плащания и да наема правни представители.

Преди войната швейцарските звена за търговия със суровини и финансиране на най-големите руски банки бяха нарастваща сила в сектора.

Милен Велчев е отказал да разкрие условията на покупката, пише медията.

Компанията е преименувана на ABFA Commodities Trading Ltd.

Тя е финансирана с приходите от продажбата на "Виваком" (Vivacom). Велчеви бяха акционери в телекома наред с ВТБ, напомня „Блумбърг“.

Никълъс Хът, който досега е оглавявал борда на директорите, става изпълнителен директор на фирмата.

Веднага след инвазията в Украйна VTB Commodities е разпродала позициите си в деривати на неблагородни метали, но все още е собственик на физически договори за предплащане с няколко участници на този пазар.

Съживяването на бизнеса може да позволи разваляне на някои договори за доставка и споразумения за предварително финансиране, най-вече в метали и суровини, или възобновяване на търговията.

"Има потенциал за нови бизнеси, но тези решения ще се вземат в бъдеще и са въпрос на преглед на стратегията на компанията", коментира Велчев.

ВТБ е втората по големина инвестиционна банка в Русия. Тя бе една от първите попаднали под санкциите на ЕС след руската военна инвация в Украйна от 24 февруари 2021 г.

ВТБ започна своето изтегляне от Европа миналата есен. Звеното ѝ в Швейцария на практика не работи. През ноември стана ясно, че повечето служители са освободени и на работа са оставени само 19 души.

Закупуването на компанията би могло да я спаси.

След края на министерския си мандат в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев стана представител за България на инвестиционното звено ВТБ Капитал. ВТБ за определен период от време бе миноритарен акционер във фалиралата КТБ. Руската банка придоби и мажоритарен дял в "Булгартабак" при приватизацията на дружеството през 2011 г., а по-късно продаде дела си на лихтенщайнска офшорка, която се свързва с името на депутата от ДПС Делян Пеевски, напомня „Сега“. ВТБ Капитал държаше и част от капитала на БТК (сега "Виваком") заедно с Цветан Василев, като през 2019 г. продаде дела си на "Юнайтед груп".

По данни от Търговския регистър Милен Велчев, заедно със своя зам.-министър Красимир Катев и брат си Георги, са опитали да купят това звено през май 2022 г., но санкциите срещу Русия спират сделката, информира investor.bg.

ВТБ вече съобщи, че продава и своето звено VTB Europe, базирано в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

03.02 2023 в 18:48

Именно, руската мафия не приписва и продава , а пребоядисва фасади, и ако мръднеш да се правиш на пич, падаш от високо

Нашите продажни копеленца са готови да се подложат, както винаги

705

3

avitohol

02.02 2023 в 15:38

Изкупили на баба ми дръжките. ВТБ измамниците крадливи са им приписали нещо документална да връткат тука едни пари.

345

2

Джендо Джедев

01.02 2023 в 16:14

Ей такива плазмодии с топла връзка с Москва управляват, с малки прекъсвания, страната от 30 години. Е как да се откачим от зловонието на Рашка? Европейци сме ний, ама все не дотам!

8053

1

DARTH VADER

01.02 2023 в 14:41

ЦАРСКИТЕ ЮПИТА ОТ БАНДАТА НА ПРИНЦА...
БРЕЙДИ ОБЛИГАЦИИТЕ,ЧРЕЗ КОИТО СЕ ПРЕНАСОЧИХА 1 МИЛИАРД ОБЩЕСТВЕНИ ПАРИ...
ВСИЧКО БЕШЕ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА,ЕСТЕСТВЕНО;)

АКО НЯКОЙ ГЛАСУВА ЗА НДСВ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ,ЗНАЧИ ИМА НУЖДА ОТ ГИНКО-БИЛОБА...

В УДАРНИ ДОЗИ