Мика Зайкова: Народът ще обеднява, а работещите бедни ще се увеличават

OFFNews 06 октомври 2021 в 14:31 3754 0

„Ситуацията е много тревожна", заяви по повод рекордно високата цена на природния газ, както и очакваното поскъпване на тока и парното Мика Зайкова – икономист от „Има такъв народ“.

„Първо, независимо, че всички в един глас твърдят, че цената на електрическата енергия е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите – нито на дребния бизнес, нито на домакинствата“, категорична беше Зайкова пред DarikNews.bg.

Според нея има спекула на свободния пазар и прогнозира, че през следващия сезон – след юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата.

По думите ѝ в България цените са спекулативни.

„Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците“, посочи тя.

Според Зайкова народът ще обеднява, а работещите бедни ще се увеличават.

По думите ѝ допълнителните 120 лева за пенсии вече са „изядени“.

„България е с най-ниската минимална заплата в ЕС и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро в Люксембург“, каза още тя.

Тя изчислява, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки.

„Обедняването е вече с 50%. Всичко ще стане непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата“, посочва икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови