Meta плаши, че може да спре Facebook и Instagram за Европа

Ангел Марковски 07 февруари 2022 в 16:58 5287 2

"Мета", компанията собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, предупреждава, че е възможно да спре достъпа до социалните си мрежи в Европа.

Причината са регулации, свързани с обмена на данни на континента. Това е записано в годишния доклад на "Мета", съобщиха няколко медии сред които Гардиън и CNBC.

В документа, подаван до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, "Мета" предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения "или алтернативи", технологичният гигант "вероятно" ще спре да предлага много от своите "най-значими продукти и услуги" в Европейския съюз. Изрично посочени са социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, допълва Гардиън.

От компанията, оглавявана от Марк Зукърбърк, настояват да продължат да обработват данните на своите европейски потребители в САЩ. Регулациите в Европейския съюз пък задължават всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри, които са базирани на територията на общността.

От "Мета" настояват, че за компанията е ключова рекламната ѝ политика, а за развитието ѝ пък е особено важно споделянето на информация между различни държави.

Досега "Мета" използваше споразумение, наречено Privacy Shield. Действието на документа беше анулирано с решение на Европейския съюз преди две години. До момента се водят преговори за нов договор, но резултат по темата не е постигнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови