Менда Стоянова: Започваме с нова такса смет - който прави боклука, трябва да плаща

ГЕРБ обещава да не пипа данъците и да вдигне заплатите на социални, музейни работници и библиотекари

OFFNews 30 август 2017 в 10:51 4967 9

ГЕРБ започва още следващата седмица работа със Закона за местните данъжи и такси, като се предвижда да се обсъди новия начин за определяне на такса "Смет" - за фирми и граждани. Това обяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

"Трябва да се намери златното сечение между интересите и това, което трябва да се спазва - основното правило е, че замърсителят трябва да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък, от друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", обясни Стоянова. 

Тя добави, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, но само в тяхното усъвършенстване, без промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората.

„По темата с намаляване на административната тежест се работи сериозно, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове“, коментира Менда Стоянова.

„Към края на месец юли приходите в хазната са повече от заложените с над 6%. За второ тримесечие ръстът на БВП е 3.6%. Ръстът през второто тримесечие спрямо първото е 0.9%. Очаквам този ръст да се запази и до края на годината“, заяви тя. „Нулев или положителен баланс ще означава липса на кредити. Половин година ще слушате спекулациите на опозицията за това как ще разпределяме излишъка в бюджета“, прогнозира председателят на бюджетната комисия.

За секторите и увеличението на парите Менда Стоянова коментира:

От догодина още 20-25% ще бъдат увеличени учителските заплати. За три години те ще бъдат удвоени.

Предвиждат се цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение.

В сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника, макар че министърът на отбраната и този на МВР говорят и за заплати - ще се прави ванализ и ще се види каква е възможността за увеличаване на техните заплати, защото има други бюджетни случжители, които се нуждаят от ръст на заплатите. 

Нужда от повишение на заплатите има в секторите социална политика и култура. "Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата - музеи, библиотеки, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза Менда Стоянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

9

Hissarion

30.08 2017 в 16:56

В надпреварата за намаляване на корпоративното облагане все от някъде трябва да се крепят обществените услуги. В близко бъдеще вероятно държавата ще предоставя и безплатни офис-площи. Тя всъщност вече го прави, например чрез така наречения Тех-парк. Парите за тези мерки идват основно от ДДС, но това очевидно смазва по-малките населени места, където няма ползи от ниските корпоративни разходи. Справедливото решение според Менда е работещите в тези корпорации да плащат за намаляването на фирмените разходи.

12415

4

senester

30.08 2017 в 12:13

Който генерирал повече боклук,щял да плаща повече.Звучи логично,но са само приказки.Минджа като генерира втори мандат само боклук с изказванията си,защо всички плащаме,а тя се има за мъдрец

12329

3

Шопа

30.08 2017 в 12:13

Да бе бизнеса не генерира боклук,
айде тия на някой друг ги приказвайте.

23293

2

Стефан

30.08 2017 в 12:05

А кво ще стане със заплатите на научните сътрудници?
А със задължението на буклукчиите, да опаковат всеки буклук в найлонова кесия?
Маце, приказките и мислите ти, са по-гнусни даже от мене на живо. А това е верно много.