Менда Стоянова упрекна бизнеса, че прекалява с исканията за обезщетения

OFFNews 06 април 2020 в 15:24 3294 0

Менда Стоянова

Самоосигуряващите се също ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стояновапо врене на продължаващия вече няколко часа дебат в парламента за актуализиране на бюджета и мерките в подкрепа на работодатели и служители.

Не само хората в неплатен отпуск, а и самоосигуряващите се да могат за 3 месеца да получат безлихвен заем от 1500 лева, гарантиран от Българската банка за развитие. Кредитът ще е с гратисен период 5 години и 10-годишен срок за погасяване, а лихвата ще се покрие от държавата, посочи Стоянова.

Малкият бизнес също ще може да получи безлихвени кредити - до 100 000 лева. Те също ще с гратисен период от 3 до 5 години и срок на погасяване до 10 години.

Стоянова припомни, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест. Тя обаче упрекна бизнеса, че прекалява с исканията към държавата. Работодатели вече настояха Националният осигурителен институт (НОИ) да превежда обезщетение на работниците в размер на 60% от осигурителния доход за януари, а за работодателите да отпадне задължението за плащане на останалите 40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!