Менда Стоянова упрекна бизнеса, че прекалява с исканията за обезщетения

OFFNews Последна промяна на 06 април 2020 в 15:24 2751 0

Самоосигуряващите се също ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стояновапо врене на продължаващия вече няколко часа дебат в парламента за актуализиране на бюджета и мерките в подкрепа на работодатели и служители.

Не само хората в неплатен отпуск, а и самоосигуряващите се да могат за 3 месеца да получат безлихвен заем от 1500 лева, гарантиран от Българската банка за развитие. Кредитът ще е с гратисен период 5 години и 10-годишен срок за погасяване, а лихвата ще се покрие от държавата, посочи Стоянова.

Малкият бизнес също ще може да получи безлихвени кредити - до 100 000 лева. Те също ще с гратисен период от 3 до 5 години и срок на погасяване до 10 години.

Стоянова припомни, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест. Тя обаче упрекна бизнеса, че прекалява с исканията към държавата. Работодатели вече настояха Националният осигурителен институт (НОИ) да превежда обезщетение на работниците в размер на 60% от осигурителния доход за януари, а за работодателите да отпадне задължението за плащане на останалите 40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови