Мая Манолова даде поскъпването на водата на прокуратурата

OFFNews 19 декември 2017 в 15:19 3329 0

„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

Общественият защитник поясни, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ в крайна сметка е преизчислила инфлацията коректно – за периода от определяне на първата цена за новия регулаторен период до момента на увеличението, а не както първоначално от началото на годината до октомври. 

В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо с 13%, водата е увеличена с 11% и т.н.

„Другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“, посочи Манолова.

„КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, категорична бе омбудсманът.

По-късно през деня тя се срещна със заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура /ВАП/ Ася Петрова и завеждащия отдел „Надзор за законност“ Виктор Малинов.

На срещата бяха обсъдени решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т.г. и основанията за оспорване тяхната законосъобразност пред съда. Ася Петрова съобщи, че прокуратурата вече се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.

В късния следобед омбудсманът Мая Манолова изпрати и официално сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews