Магистрала Хемус няма да е готова преди 2027 г., а Струма - преди 2030 г.

Гроздан Караджов очаква от АПИ труд, пот и сълзи

OFFNews 13 януари 2022 в 16:17 3983 4

С перифраза на крилатата фраза на британския премиер Уинстън Чърчил „Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот“ приключи проточилата се повече от четири часа работна среща на вицепремиера Гроздан Караджов за състоянието на инфраструктурните обекти в страната и предстоящите ремонти.

"Очаквам от вас труд, пот и сълзи", обърна се заместник-министър председателят към представителите на АПИ, които му докладваха километър по километър, тунел по тунел и свлачище по свлачище какво предстои да се прави.

На срещата стана съвсем ясно, че скоро няма да са готови нито магистрала "Хемус", нито магистрала "Струма".

Аутобанът към Гърция в най-оптимистичния вариант ще е готов до 2030 година. 

"Целият коридор Ориент-Източносредиземноморски - от 1-1 от Видин до Кулата, той трябва да бъде изграден до 2030-а. Там попада участъкът от Кресненското дефиле, единственият тесен участък, който не е в строителство“, каза Златка Петева от АПИ.

„С това искате да кажете, че тези месеци са последният влак, който можем да хванем, за да изпълним този ангажимент“, отвърна министър Караджов. „Тези няколко месеца ние трябва да развържем този възел и да пуснем магистралата“.

Магистрала "Хемус" и пътят Ботевград - Видин ще са готови в най-оптимистичния вариант в края на 2027 г. "Хемус" ще се бави, тъй като все още два от участъците нямат утвърдено трасе.

Министър Караджов посочи, че работата по тези два участъка трябва да се ускори "да може поне към 2026 г. хората да имат цялата отсечка“.

Тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" ще бъде готов до средата на годината.

Неколкостотин сигнала е получил Гроздан Караджов за дупките по пътищата на страната. Готов е списък с отсечки с обща дължина от 3100 км, с които започват първите ремонти още тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

13.01 2022 в 22:13

Гроздан го виждам на този пост по-малко от година. С такова темпо на строителството подобни управници не ни трябват.

5827

1

pisnamiotmutri

13.01 2022 в 20:25

Платихме скъпо за нищо, намериха някой да ни каже, че ще се плаща още дълго.

А затвор кога?