Лукойл внесе 90 милиона лева в бюджета

OFFNews 20 декември 2022 в 13:51 1201 2

Христо
Христо Алексиев.

Бургаската рафинерия "Лукойл" е превела авансов данък в размер на 90 милиона лева в държавния бюджет на България, съобщи  вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Той обясни, че това представлява данък общ доход, както и 73 милиона във връзка с регламента със свръхпечалбите.

Също така Алексиев посочи, че компанията е взела решение на Надзорния съвет да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България.

От тук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си у нас, каза Христо Алексиев.

"Тези 90 милиона, като размер и като сума, са повече от данъците, които 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата. Може би виждате, че към момента горивата, например А-95 е от порядъка на 2,70 – т.е. от месец август, откакто започна работата на служебното правителство, до момента горивата са спаднали с около 60-70 стотинки. От една страна мислим, че "Лукойл" трябва да плаща всички данъци в България, от друга страна обаче ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Трябва да се работи и в двете посоки – държавата да получава както данъците си тук от "Лукойл", така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика“, подчерта вицепремиерът.

Алексиев коментира и темата дали държавата може да поеме контрола над петролната рафинерия.

„Това не е толкова лесен въпрос. За да поеме държавата това управление, са нужни много сериозни ресурси, защото не е само преработването на суров нефт в самата рафинерия. Това е логистика, свързана със снабдяване, дистрибуция. Вие видяхте държавата какво направи с държавната компания по отношение на горивата – две години нямаше никакви резултати и тя беше закрита от служебното правителство. Така че не е въпросът в оперативния контрол, въпросът е дали държавата има ресурса да осъществява такъв контрол“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

2

AlexT

20.12 2022 в 14:39

2. .......В Италия над 3 пъти по- голяма Рафинерия- с над 14-15 милиона тона годишна преработка на нефт , в момента - се ТЪРСИ КУПУВАЧ, НОВ , след то и , вече , под дъжавен контрол на тази рафинерия на ЛУКойл в Сицилия ..ТОВА е ..Но у нас имаме СТРАХЛИВЦИ в Народното събрание, действаши руски агенти, радев- руски агент и подкупени лапачи от ЛУК ...

-1395

1

AlexT

20.12 2022 в 14:39

“”Лукойл внася 90млн. лв . до края на година данък за свръх печалбата си:),””… след 15 години НЕплащшане на данък печалба :) ..Преди това , обаче, е ПОЛУЧИЛ 80 млн. лв . от държавата за скъпия ТОК- който ползвали :) - компенсация !? ..Фирма, не внесла и един лев данък печалба за 15 години !? ..А догодина, / трай коньо../ ще внесели 700 милиона лева :) Хахахахаааа….
E, сега започват НАДлъгванията, с ЛУКойл , номерата руски и на руските агенти у нас, някакви мечтания за 700 млн.лв - но ДОГОДИНА !? , "загубата " на лук - над 500 млн. лв .досегашната... И един смешен Законопроект за държавен НАДЗОР ,/особен търговски представител :) / ама не сега - а АКО ИМАЛО НУЖДА , някога , при заплаха за националната сигурност и ..прочие ...:)) Т.е. , никога :) А има само едно решение - НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ- изкупуване обратно, известно време след това- държавна рафинерия и след време - нова продажба- приватизация ..В Италия над 3 пъти по- голяма Рафинерия- с над 14-15 милиона тона годишна преработк