Любомир Дацов: Стачката на земеделците целеше да не се промени нищо

Запазихме това да даваме пари на едни хора, които нямат нужда от това, коментира финансистът

OFFNews 26 септември 2023 в 10:31 3660 1

Дацов

Снимка БТА

Любомир Дацов

Целта на стачката на земеделците беше да не се промени нищо. Големият проблем на България с цените е в това, че се произвежда малко и скъпо, коментира финансистът Любомир Дацов пред бТВ. 

"Ние запазихме статуквото. Запазихме това да даваме пари на едни хора, които нямат нужда от това нещо, но произвеждат за износ, изнасят добавена стойност. А тези, които имаха нужда да им се помогне, специално преработвателите на слънчоглед - ние казахме, че няма да внесем евтина суровина. Слушам министъра на земеделието - пак ще бори нещата със закон за надценките или нещо такова. Каквито и закони да приемаш, това просто добавя допълнително административна тежест и ще вдигне цените", обясни пазарната логика Дацов.

Надценката се увеличава, защото всеки един по веригата добавя разходи. Финансистът напомни, че печалбите в земеделието са между 20 и 30% на база официална информация.

"Горе-долу толкова се изкарва от наркотици. За други сектори печалбите са между 4 и 5%. На министъра на земеделието не му е работа да подкрепя само едрите земеделци, той трябва да инвестира. За сектора на година се дават 2,5 млрд. лв.", допълни Любомир Дацов.

И предупреди, че "само след няколко месеца инфлацията ще се върне, а тя най-лесно се манипулира с дефицит. Така ще стане и сега - заради влизането в еврозоната, страната ни ще покрие критерия за дефицит, защото той е 3%. 

"Друг е въпросът защо имаме дефицит от 3% при положение, че трябва да имаме положително салдо. Това пак са политически въпроси. Надухме през последните години социалните разходи, за да се правим на добри. При 30% инфлация за този период и 90% увеличение на разходи не може да се обясни (по друг начин). Проблемът е, че тези разходи нараснаха много и за друго няма пари", коментира финансистът.

По думите му постановлението на Министерския съвет за влизане в еврозоната не означава нищо. То бе прието, защото технологично няма как да се спази стария срок. Просто се добавя една година. Въпросът обаче не е в законодателството - става въпрос за относително елементарни въпроси, които парламентът ще гласува, защото иначе ще изглежда, че България не знае какво прави. По-важното е какви структурни промени се правят в икономиката, обясни той.

"Масово на политическо ниво май не разбират какво трябва да правят, за да бъдем конкурентоспособни. Има много тенденции в Западна Европа и пазарите, отново се появява инфлационна тенденция. Тя леко се увеличава, макар общият спад и тенденция да е за намаляване", посочи Дацов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

26.09 2023 в 11:18

Нямам причина да харесвам т. нар. дзърнари, но сравняването на срамния им бизнес по печалби с наркоразпространение ми се струва малко много преувеличено...

Аман от анализатори...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика