Любомир Дацов: Промените в цените и заплатите при преминаване към еврото ще са невидими за хората, под 1%

Дано обаче кампанията за въвеждане на еврото не е толкова ''успешна'', колкото за ваксините - тогава може да възникне проблем, коментира финансистът

Александра Маркарян 01 юли 2021 в 10:53 4977 0

"Надявам се кампанията да не е толкова успешна в кавички, както кампанията за ваксините в момента с COVID-19, защото тогава действително може да се получи проблем." Така финансистът Любомир Дацов коментира предстоящото въвеждане на еврото в България пред bTV.

Снощи БНБ и Министерството на финансите оповестиха, че страната ни въвежда единната европейска валута от 2024 г. без преходен период. Левът и еврото ще останат едновременно законно платежно средство за един месец, съгласно публикувания вчера проект за Национален план за въвеждане на еврото у нас.

Планът се приема достатъчно рано, за да окаже точния срок и механизма, по който ще се премине към еврото - коментира бившият зам.-министър на финансите. Ползваме опита на Балтийските страни, където краткият срок не позволи валутни спекулации. В нашия случай изрично се подчертава, че ще преминем от лев към евро по фиксирания курс в момента, когато такива неща са по-малко възможни.

Предстоят поредица от реформи, свързани с това икономиката ни да бъде по-конкурентоспособна. В този ред на мисли, законодателните промени са най-малката грижа, предупреди Дацов - сега член на Фискалния съвет на България.

Никой не знае точната дата на въвеждането на еврото в България. Тя "ще стане ясна на един съвет в Брюксел, след това ЕЦБ ще изпълни нещата. Ако някой твърди, че знае точната дата, това няма как да бъде вярно", посочи Дацов.

Стъпка първа, втора, трета на практика

За практическото преминаване от едната към другата валута той разясни:

"Ще има месец, в който и двете валути ще важат. След това ще се премине изцяло към евро. Монетите и банкнотите ще бъдат готови, предварително напечатани. Ние няма да знаем, ще научим предполагам в петък вечерта, че от понеделник се въвежда еврото. Такава е практиката във всички страни, за да бъдат избегнати определени спекулации.

Всичко ще бъде готово. Ще бъде готов механизмът за замяна. Ако предварителната работа бъде извършена добре, много от нещата са въпрос просто на часове - казвате, че от днес се случва еди какво си. Мисля, че няма никакъв проблем.

При добра готовност на централната банка едномесечният срок не дава възможност за спекулации, внушения и т.н. Тоест комуникационната стратегия трябва също да бъде готова, да има достатъчно ясна разяснителна кампания, хората да са готови да знаят какво трябва да направят.

За да не си задаваме въпроса ще има ли ценови скок, властите трябва да обяснят доста по-добре. Надявам се кампанията да не е толкова успешна в кавички, както кампанията за ваксините в момента с COVID-19, защото тогава действително може да се получи проблем".

Заплатите

Това, което ще се промени, ще е невидимо за хората. Те просто няма да го усетят - успокои експертът и разясни:

"Превалутирането на заплатите от лева в евро може да даде отклонение в третия или четвъртия знак, както ще бъде и със самите цени. Разбирате, че говорим за под 1%, тоест просто при закръгляването. Тоест нищо няма да се промени де факто - България има фиксиран валутен курс вече толкова време!" - коментира експертът и напомни, че "сме извървели един дълъг път на въвеждането на еврото".

Догонване на Европа

Попитан дали процесът по въвеждане на еврото ще ни стимулира да "догонваме" Европа, Дацов отвърна, че еврото предполага по-бързо икономическо развитие, но това не е безусловно.

При равни други условия еврото създава възможност за по-добра интеграция, за подобряване условията на търговия, за конкуренция. Когато произвеждаш повече, когато имаш по-добри условия за търговия, започваш да живееш и по-добре. Повишаването на заплатите е естествен ход, на цените - също, каза Дацов, но с уточнението, че по-бързото икономическо развитие зависи много от това какво правят националните власти.

"Част от предизвикателствата в страната ни са не въвеждането на еврото, а икономиката и пазарът да работят нормално. Виждаме много монополи" - предупреди финансистът.

Например по въпроса за инвестициите е добре да се напомни, че те не зависят от валутата. За решението дали един потенциален инвеститор да избере България, или не натежават много повече други фактори:

"Ако си враждебно настроен към инвеститорите и не създаваш условия те да работят, естествено, че няма да дойдат, независимо от валутата. Може и долари да въведем, както се казва в рамките на лошата шега, пак нещата няма да бъдат променени, ако властите, правителството, пък и самите хора не знаят какво правят, защото част от проблемите стоят не само в управляващите.

Така или иначе, инвестициите са следствие на много политики. Най-важното е развиване на дух на предприемачество, на създаване на закони. Непрекъснато в България се тресат различни скандали, като се почне от корупция и се стигне до недоверието в съдебната власт. Кой инвеститор идва в държава, където не е гарантирана собствеността? Това е големият проблем".

Съвет

Финансистът предложи и начин да се намали нивото на стрес от преминаването от лев към евро:

"Властите могат да направят нещо, макар че по принцип Европейската централна банка е против такива промени. Не един месец, а например една година преди това във валутния закон могат да бъдат променени два текста и в магазините при покупка да бъдат въведени две цени - еврова и левова. Достатъчно рано преди срока на въвеждане наистина на еврото.

Другото нещо е да разрешат данъците да бъдат плащани в евро също.

Това ще бъде естествен процес без психологическия натиск от това, че идва еврото и ще след това, в момента, в който то се въведе, всичко ще отпадне. Именно затова е този едномесечен срок, при който ще има замяна на банкнотите и, едновременно с това, цените ще бъдат двойни (т.е. в евро и в лева), за да има адаптация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови