Въвеждаме еврото от началото на 2024 г. без преходен период

При изготвянето на плана са ползвани добрите европейски практики

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2021 в 17:42 6121 0

България ще въведе единната европейска валута от началото на 2024 г. без преходен период. Левът и еврото ще останат едновременно законно платежно средство за един месец.

Това предвижда приетият проект за Национален план за въвеждане на еврото у нас. В Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната влизат като съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев.  

Ангажиментът на България за приемане на единната европейска валута е препотвърден в Договора за присъединяването на страната ни и Румъния към Европейския съюз.

"Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство", се казва в съобщението на финансовото министерство.

При изготвянето на плана са следвани добрите практики от държавите членки на еврозоната.

Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции, ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото.

Какво на практика означава въвеждането на еврото - вижте разяснението на финансиста и Любомир Дацов тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови